Pretraga

Nakon tri godine ishodovana građevinska dozvola: Rudarsko naselje kraj Drniša dobit će svoj muzej

A- A+

Nakon tri godine čekanja ishodovana je građevinska dozvola za projekt rekonstrukcije derutne zgrade bivšeg Doma kulture u Siveriću kraj Drniša. Dom, koji se nalazi u rudarskom naselju, tako će postati Muzej rudarstva.

Muzej rudarstva | foto: Grad Drniš

Građevinska dozvola za rekonstrukciju nekadašnjeg Doma kulture u Siveriću u Muzej rudarstva postala je pravomoćna u travnju ove godine.

Projekt izgradnje i uređenja Muzeja rudarstva u Siveriću nastao je još 2018. godine u sklopu provedbe EU projekta „Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša“. Glavni projekt tada izrađuje zagrebačka tvrtka ASK ATELIER d.o.o., a pravomoćna građevinska dozvola dolazi tri godine nakon podnošenja zahtjeva.

Vrijednost projekta uređenja i opremanja Muzeja rudarstva procijenjena je na gotovo 25 milijuna kuna.

Rekonstrukcija devastiranog Doma kulture

U centru Siverića smještena je zgrada bivšeg Doma kulture. Zgrada, koja je izgrađena sredinom 20. stoljeća, danas je u ruševnom stanju što je posljedica njene devastacije za vrijeme Domovinskog rata.

Devastirani Dom dio je rudarskog naselja koje je nastalo još 1877. godine nakon što je talijansko dioničko društvo Monte Promina započelo s iskapanjem ugljena u Siveriću.

Muzej rudarstva | foto: Grad Drniš

– Kroz ovaj projekt je planirana aktivnost oživljavanja povijesne epohe razvoja Drniša do razine modernog industrijskog grada, a bit će valorizirana kroz Muzej rudarstva, navode iz Grada Drniša te dodaju kako će

Izložbeni prostor s multifunkcionalnom dvoranom te učionicama  omogućit će se prikaz stoljetne tradicije rudarstva u Drnišu.

– Ovakav sadržaj, s obzirom na nepostojanje nijedne slične turističke atrakcije i lokaliteta na području cijele Dalmacije, ali i cijele Republike Hrvatske, predstavlja jedan poseban segment integriranog programa revalorizacije kulturne baštine Drniša, dodaju.

Copy link
Powered by Social Snap