Pretraga

Napokon i konačna odluka: Poznato kako će se zvati most koji spaja kopno s Pelješcem

A- A+

Vlada RH na sjednici je na sjednici održanoj 21. srpnja 2022. godine donijela konačnu odluku o tome kako će se zvati most koji spaja kopno s Pelješcem – ‘Pelješki most’, dok će engleska verzija glasiti ‘Pelješac Bridge’.

Pelješki most | Foto: Hrvatske ceste

Proceduru imenovanju mosta je pokrenulo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Vlada RH je donijela Odluku od strateške važnosti za Republiku. Ime mosta je dano u dvojezičnom formatu, pa tako postoje hrvatska i engleska verzija, odnosno ‘Pelješki most’ i ‘Pelješac Bridge’.

Pelješki most premošćuje morski tjesnac, odnosno, Kanal Malog Stona i dug je 2.404 metra, dok se samo ime Pelješki most tijekom priprema i izgradnje, uvriježilo među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga Republike Hrvatske.

Ime mosta jednostavno je i lako pamtljivo, jednoznačno čime je postalo simbol jedne iznimne vizure cjelokupnog projekta ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’, u sklopu kojega je realiziran most s pristupnim prometnicama.

Izdvojeni članak

Ministar Butković: Krajem srpnja se u promet pušta Pelješki most

U tehničkom smislu Pelješki most najveći je most u Republici Hrvatskoj, koji će, zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena.

Za Dubrovnik most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva. Dovršetkom ovog Projekta ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most.

Copy link
Powered by Social Snap