Pretraga

Nižu se komentari na potencijalnog novog ministra graditeljstva: ‘Mislim da će nažalost Banija i Zagreb biti u trećem, četvrtom planu’

A- A+

Nakon što je u javnosti odjeknula vijest da će novi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine biti Ivan Paladina, reakcije se nisu stale redati. Tako su sada taj premijerov odabir komentirali predsjednik Zoran Milanović i zastupnica Možemo!, Sandra Benčić.

Gradilište | izvor: Unsplash

Kada je uhićen tadašnji ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, odmah je bilo jasno da njegovog nasljednika čeka težak posao. U pitanju je ministarstvo nadležno za obnovu nakon potresa, koja i ne napreduje koliko se očekivalo. Prošlo je već dosta vremena od samog uhićenja, no još uvijek nije objavljeno tko će biti Horvatov nasljednik.

Prije nekoliko dana je tako odjeknula vijest da će ta uloga pripasti upravo Ivanu Paladinu, bivšem predsjedniku Uprave Instituta IGH. Nije dugo trebalo da se počnu nizati komentari na ovaj potencijalni premijerov izbor, pa je tako danas pao komentar i predsjednika Milanovića, piše N1.

Izdvojeni članak

Poznato ime novog ministra graditeljstva? Premijer se odlučio za glavnog savjetnika HPB-a

– Ali vidim da je jako blizak s nekim ruskim oligarsima i sad kad se krene to razmotavati malo će biti onih koji nisu, posebno u HDZ-ovim redovima. Tu treba biti oprezan, da se ove sankcije ne pretvore u odmazdu i u zulum. Koga treba kazniti, treba kazniti. Ministar, nemam pojma. Mislim da će nažalost Banija i Zagreb biti u trećem, četvrtom planu. Čovjek ima veliku imovinu, to je s jedne strane uvijek za respekt, ali uvijek pitanje kako si ju stekao u Hrvatskoj ako nisi vrhunski sportaš, izumitelj nekakav, nego ako si mešetar. To su pitanja koja javnost zanima. Ja sam prije dva mjeseca sjedio u loži s vrhom ruske oligarhije kao s prijateljima. Gotovo. Akcidentalni prijatelj, rekao je Milanović.

Osim Milanovića, svoj komentar je dala i Sandra Benčić, zastupnica stranke Možemo!

Andrej Plenković je ovim prijedlogom pokazao ne samo da mu je pokvaren radar za kadar, nego da mu zbilja ne štima ni o- sjećaj za tajming. Za ministra graditeljstva inaugurira čovjeka koji je ne samo povezan s ruskim kapitalom, nego je bio i vlasnik firmi koje su direktno radile s tvrtkama Sergeja Gljadelkina koje su odgovorne za uništavanje tvrtke Hidroelektra niskogradnja, zbog čega je protiv te grupacije i navedenog Gljadelkina 2018. godine bio pokrenut i kazneni postupak. Od ukupno tri tvrtke u njegovom vlasništvu dvije su završile u vlasništvu navedenog Gljadelkina, a od 4 gdje je bio u upravi i/ili nadzornim odborima sve četiri su u vlasništvu ili suvlasništvu i navedenog ruskog partnera. Iz toga je jasno da je cjelokupno poduzetničko djelovanje novog ministra isključivo vezano za rad ovog ruskog bogataša.

Nevjerojatno je da si premijer Plenković dozvoljava da za ministra postavlja osobu za koju bi trebalo izmisliti novi poslovnički institut, a to je „opoziv prije imenovanja“. I prvi izbor je bio loš, ali nije bio toliko rizičan u smislu utjecaja na samog ministra. Ovaj ministar je otpočetka ucjenjiv i on ne smije postati ministar. To što su ga samo tako izvadili iz šešira, govori o potpunom nedostatku kadrova unutar HDZ-a. Potencijalni novi ministar je i u eklatantnom primjeru sukoba interesa jer je vodio tvrtku Kupari Luxury Hotels, kroz koju se trebala realizirati investicija u hotel za koji su društva arhitekata u Hrvatskoj i Dubrovniku tražila da se zaštiti, umjesto sruši. Uz to, ta se investicija nije realizirala, a tvrtka još uvijek egzistira i novi ministar je upisan kao suvlasnik zajedno s Avenue Investments and Asset Management Limited, Kina i HPL (Croatia) Limited registrirana u UK, rekla je Benčić.

Copy link
Powered by Social Snap