Pretraga

Njemačka vlada usvojila je paket mjera pomoći građanima zbog visokih cijena energenata

A- A+

Zbog visokih cijena energenata koje su nastupile zbog ruskog napada na Ukrajinu, njemačka je koalicijska vlada usvojila paket mjera pomoći građanima. Uz to, mjere su usmjerene i na postizanje energetske neovisnosti i učinkovitosti.

euro

euro | foto: Unsplash

Njemačka koalicijska vlada donijela je niz privremenih mjera kako bi pomogla građanima da se nose s visokim troškovima energenata koji su nastupili zbog ruskog napada na Ukrajinu. Mjere uključuju energetski paušal od 300€, tromjesečno smanjenje poreza na gorivo, kao i tromjesečno smanjenje cijene mjesečnih karata za javni prijevoz na 9€. Vlada se nada da će time olakšati financijski teret ljudima koji se suočavaju ne samo s visokim cijenama energenata, već i s rastućom inflacijom.

Odgovor koalicije na energetsku krizu

Dok će se energetski paušal od 300€ isplaćivati građanima kroz njihove plaće, istodobno će građani sa socijalnom pomoći dobiti dodatak od 100€. Obitelji koje primaju doplatke za uzdržavanje također će dobiti jednokratnu pomoć od 100€ po djetetu.

Jedan od članova koalicije, zastupnik Liberalno-demokratske stranke (FDP) predložio je da se građanima subvencionira i gorivo pri točenju na benzinskim postajama, no taj prijedlog su odbili ostali koalicijski partneri, Socijaldemokrati (SPD) i Zeleni.

Christian Lindner

Christian Lindner | foto: screenshot YouTube

– Ovo bi trebao biti znak ljudima ove zemlje da nam se može vjerovati da ćemo djelovati u ovoj krizi, izjavio je ministar financija i predsjednik FDP-a Christian Lindner dodavši kako su mjere usmjerene na postizanje energetske neovisnosti i učinkovitosti, kao i na potporu građanima.

euro
Share via
Copy link
Powered by Social Snap