Pretraga

Nova ulaganja EU u koridor 5C: Nova sredstva s ciljem ubrzanja izgradnje

A- A+

Europska unija osigurala je dodatnih 43,8 milijuna eura za izgradnju autoceste na koridoru 5C koji povezuje Budimpeštu i Ploče, a na dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Sredstva su osigurana preko Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a ugovor o aktiviranju sredstava potpisan je u Sarajevu.

Most Počitelj

Most Počitelj, foto: screenshot Facebook, Azvirt

Autocesta na koridoru 5C koja prolazi kroz BiH trebala bi biti duga oko 330 kilometara, a procijenjena je na više od četiri milijarde eura. Autocesta se gradi već više od dva desetljeća, a ovo je prvi put da se spominje kraj radova, koji je predviđen kroz narednih pet godina. Kako bi se radovi ubrzali, EU je osigurala dodatna sredstva kroz investicijski okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu, piše Index.hr.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH rekao je nakon potpisivanja ugovor o donaciji da je ovo najvažniji infrastrukturni projekt u povijesti BiH. Dodao je i kako je apokon ubrzana gradnja autoceste jer se više ne rade male dionice, za razliku od ranije prakse po kojoj se odvojeno gradilo tek po dva ili tri kilometra.

Podsjetio je kako BiH još čeka izazov gradnje zahtjevne dionice autoceste između Sarajeva i Mostara koja uključuje i tunel kroz planinu Prenj projektiran u dužini od 11 kilometara. Isti bi  kada bude izgrađen trebao postati deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prognoze su da bi njegova izgradnja mogla potrajati i do šest godina.

Izdvojeni članak

Kreće izgradnja nove dionice autoceste u BiH: Osijek i Ploče će biti povezani

Sattler vjeruje da će svi rokovi biti ispoštovani. Rekao je kako je njihov cilj vidjeti izgrađenu cijelu autocestu do 2027. ili 2028. godine kako je najavljeno. Dodao je i da EU ostaje spremna pomoći i djelovati u BiH kako i koliko god to treba. Istaknuo je kako je važno poduzeti sve da BiH u novom izvještaju o napretku Europske komisije dobije pozitivne ocjene, što će se dogoditi budu li novoformirane vlasti provodile reforme na koje su se obvezale.

Podsjećamo, u Mostaru su vlasti BiH potpisale ugovor vrijedan 167 milijuna eura o izgradnji dionice autoceste na koridoru Vc u studenom prošle godine. To je tek dio planova o pokretanju radova na 86 kilometara ovog paneuropskog prometnog pravca, koji će se realizirati u sljedeće dvije godine. Sveukupna vrijednost radova je 3,5 milijardi eura, a iše o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap