Pretraga

Ogroman požar u Hrvatskoj: Uzrok iskrenje dalekovoda uslijed građevinskih radova

A- A+

Seget Gornji već se treći dan zaredom bori s nevjerojatnom vatrenom stihijom zbog koje je do sada izgorjelo ukupno oko 1.600 hektara teško pristupačnog i nenaseljenog područja. Iako je požar ogromnim snagama vatrogasaca stavljen pod kontrolu, a kuće uspješno obranjene, daljnji tijek cijele situacije teško je predvidjeti zbog jakog vjetra koji često mijenja smjer i stoga otežava dovršetak ove agonije. Očevidom je utvrđeno da je požar, koji se ujedno smatra najvećim na obali posljednjih godina, nastao iskrenjem dalekovoda koje je pak prouzročeno kratkim spojem uslijed građevinskih radova.

ilustracija: Foto: Unsplash

Nakon tri dana, požar u Segetu Gornjem kod Trogira još uvijek je aktivan i to mahom na nepristupačnim dijelovima, a do jutros je u vatrenoj stihiji izgorjelo oko 1.600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, prenosi portal Dnevnik.hr. U sanaciji požara sudjeluju brojni vatrogasci, a tijekom noći na požarištu je bilo angažirano čak 106 vatrogasaca i 37 vatrogasnih vozila.

Prema posljednjim informacijama požar je ipak donekle stavljen pod kontrolu, okolne kuće su obranjene te nema ozlijeđenih, međutim, zbog nepovoljne vremenske prognoze i jakog vjetra, potrebno je biti na oprezu. Iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer se uglavnom radi o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu.

Od početka vatrene stihije pored Trogira pokrenute su i glasine o mogućem krivcu, pa se tako prvo nagađalo da je požar podmetnut, potom da se radilo o krivo odbačenom čiku, a treće da je uzrok neodgovorno paljenje trave. Međutim, policija je svim nagađanjima vrlo brzo stala na kraj.

Izdvojeni članak

U kući 62-godišnjaka izbio požar: Kvar izazvao kuhinjski električni uređaj

Krivac su građevinski radovi

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara koji je u ponedjeljak ujutro izbio u Segetu Gornjem iskrenje dalekovoda, objavila je Policijska uprava Splitsko-dalmatinska. Naime, iskrenje dalekovoda je prouzročeno kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova, a o svemu utvrđenom izvijestit će se nadležno državno odvjetništvo.

Naime, kabel dalekovoda koji je nekoć bio prepun struje i energije, sada pun pepela mirno leži na zemlji. Sreća u ovoj nesreći je što nije uhvaćen plinovod koji se nalazi u blizini, jer bi u tom slučaju došlo do katastrofe neviđenih razmjera, prenosi portal Slobodna Dalmacija.

Neizvjesna situacija

Po opožarenoj površini ovo je najveći požar na obali u posljednjih nekoliko godina, a ujedno slovi i kao jedan od najzahtjevnijih. Iako je požar stavljen pod kontrolu, zbog promjene smjera vjetra nije moguće predvidjeti kako će se cijela situacija dalje razvijati te su vatrogasci u stanju pripravnosti. Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu jutros je zatraženo angažiranje dva Air Tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka, navodi portal Dnevnik.hr.

– Mirno je i nema izdimljavanja. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zapovjednik kaštelanskog vatrogasnog područja Darko Maretić dodaje da je stanje na požarištu dobro, no da se očekuje jačanje vjetra pa su vatrogasci raspoređeni po selima i spremni za intervenciju.

Izdvojeni članak

Požar na građevinskom objektu: Mladić napravio kobnu grešku

Opožarena površina od 1.600 hektara

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice obavještavaju da se radi velikoj opožarenoj površina koja je procijenjena na 1.600 hektara – većinom trave, niskog raslinja, makije, niske bjelogorice, maslinika i nešto borove šume. S obzirom na to da se radi većinom o zapuštenom i nenaseljenom prostoru, požar prouzročen iskrenjem dalekovoda uslijed građevinskih radova neće donijeti veću materijalnu štetu, naravno ako ne dođe do ponovnog širenja.

U gašenju požara od domaćih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Divulje angažirana su ukupno 123 vatrogasaca s 54 vatrogasnih vozila. S područja drugih županija angažirano je ukupno 55 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila i to: Državne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, Knin, Vodice, Šibenik i DVD Rogoznica te dislokacija iz Ličko-senjske županije koja uključuje javne vatrogasne postrojbe Gospić, Plitvička Jezera, Senj te DVD-ove Plitvička Jezera, Otočac i Brinje.

Tako je za sanaciju požara uzrokovanog iskrenjem dalekovoda uslijed građevinskih radova ukupno angažirano 178 vatrogasaca sa 64 vatrogasna vozila. Također, od vojnih snaga na požarištu do sada je bilo angažirano 26 pripadnika PP NOS-a HV-a te tri zrakoplova Canadair, četiri zrakoplova Air Tractor i jedan helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje.

Zbog gašenja požara za promet je bila zatvorena županijska cesta (ŽC 6091) između naselja Labina i Plano, a od 21:00 sat uključena su tri dalekovoda koja su bila isključena radi gašenja 110 kV (Trogir-Jelina) i dva 10 kV (Seget Gornji 1-Seget Gornji 2, Divulje-Labin). Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca, uključujući 37 vatrogasnih vozila da ne bi došlo do pogoršanja stanja.

Copy link
Powered by Social Snap