Pretraga

Otvoren natječaj za sufinanciranje izgradnje kućnih solarnih elektrana

A- A+

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Fotonaponske elektrane mogu biti postavljene na postojeće obiteljske kuće ili na postojeće pomoćne građevine uz obiteljsku kuću. Ukupna vrijednost natječaja iznosi 12.425.000 eura.

kućne solarne elektrane

kućne solarne elektrane | foto: Fond za zaštitu okoliša

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je dugo očekivan natječaj za sufinanciranje konstrukcije kućnih solarnih elektrana. Ukupno raspoloživ iznos sredstava koja se dodjeljuju u sklopu ovog javnog poziva iznosi 12.425.000 eura. Sredstva se dodjeljuju u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane, a najviše do 50% opravdanih troškova Projekta.

Osnovni uvjeti

Za sufinanciranje su prihvatljive isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon nakon 1. siječnja 2023. godine. Također moraju imati i stupnja korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih sunčanih modula od najmanje 18%.

U ovome kontekstu danom ugradnje smatra se dan izdavanja računa za izvedene radove. Puštanjem u pogon smatra se dan izdavanja Potvrde za trajni pogon kojom operator distribucijskog sustava potvrđuje da su postrojenje i instalacija prijavitelja – korisnika mreže ispunili uvjete za trajni pogon s mrežom, pod uvjetima definiranim u sklopljenom ugovoru o korištenju mreže.

Postojeća obiteljska kuća u smislu Poziva je zgrada koja je izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji i svaka druga koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena, te u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje. Obiteljske kuća također mora imati najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600  kvadrata.

Izdvojeni članak

Osnovni vodič kroz kućne sunčane elektrane

Izgradnja 3.500 elektrana

Cilj Poziva je povećanje proizvodnje energije i udjela OIE u ukupnoj potrošnji energije te posljedično smanjenje emisije stakleničkih plinova. Procjenjuje se da će provedbom Poziva biti sufinancirano oko 3.500 ugrađenih fotonaponskih elektrana. Očekivani učinci provedbe Poziva su godišnja ušteda energije od 0,07938 PJ i smanjenje emisije od 3.500,00 t CO2.

Podnošenje prijava na Poziv započinje objavom Poziva, 15. studenog 2023. godine u 9 sati. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama možete u cijelosti pogledati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Otkrijte ovdje kako mali vrtić ‘Girice’ pokreće energetsku tranziciju u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap