Pretraga

Otvorena magistrala Neum – Stolac: ‘Bosna i Hercegovina dobila novi pristup Jadranskom moru’

A- A+

Danas je svečano otvorena i u promet puštena nova cesta Neum – Stolac. Magistrala spaja unutrašnjost zemlje s jedinim bosanskohercegovačkim gradom na Jadranskom moru, ukupna dužina dionice je 36.5 kilometara.

Cesta Neum-Stolac | foto: JP Ceste Federacije BiH

Projekt je dio Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, a izgradnjom ove ceste značajno će rasteretiti pravac M17 čime će se smanjiti gužve i zadržavanja na graničnom prijelazu Bosne i Hrvatske.

– Izgradnjom ove prometnice, Bosna i Hercegovina je prvenstveno dobila novi i moderan pristup Jadranskom moru koji u cijelosti prolazi kroz njeno područje i omogućava povezivanje unutrašnjosti zemlje sa njenim jedinim pomorskim gradom i turističkim centrom, rekao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

Cesta Neum-Stolac | foto: JP Ceste Federacije BiH

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, odnosno 386 milijuna kuna, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to u iznosu od 20.180.376 maraka (80.721.000 kuna), a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim financijskim institucijama. Gradonačelnik Stolca, Stjepan Bošković, je kazao kako stanovnici desetljećima iščekuju da se dotična cesta izgradi i da uistinu postane magistralna cesta.

Izdvojeni članak

Uskoro kreće realizacija projekta izgradnje brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina

– Ovo je veliki dan za grad Stolac i Neum i za sve ljude u BiH jer ova cesta spaja naš jedini grad na moru sa unutrašnjosti zemlje. Nadamo se da će ovo biti cesta oživljavanja prostora od Neuma do Stolca imajući u vidu da su to gradovi bogati kulturno povijesnom baštinom, naglasio je gradonačelnik i dodao kako se zaista može reći da je ova cesta život za stanovnike Stolca. Inače, projekt je podijeljen na sedam dionica:

  • Poddionica Stari Neum – Babin Do – Oštrovac (D= 7,19 km), izvođač Integral Inžinjering AD laktaši
  • Poddionica Oštrovac – Broćanac (5 km), uključujući i tunel Oštrovac, izvođač JVHP Investing d.o.o. Mostar i Putovi Grude d.o.o. Grude
  • Poddionica Broćanac – Prapratnica (3,025 km), izvođač Strabag AG Austrija
  • Poddionica Prapratnica – Hutovo  2,625 km ), uključujući i tunel Žaba (L=975 m), izvođač JV Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Invetsing d.o.o. Mostar
  • Podionica Hutovo – Cerovica (5,00 km), izvođač JV Hering d.d. Široki Brijegi Cestar d.o.o Split
  • Poddionica Cerovica – Stolovi (4,85 km), izvođač JV Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o Split
  • Poddionica Stolovi – Drenovac (8,785 km), izvođač JV HP Investing d.o.o Mostar, Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Putovi d.o.o. Grude

Cesta Neum-Stolac | foto: JP Ceste Federacije BiH

Copy link
Powered by Social Snap