Pretraga

Plenković Imoćanima obećao brzu cestu Imotski-Zagvozd: S dozvolama kreću od sljedećeg tjedna

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na 33. obljetnici HDZ-a u Imotskom najavio da će sljedećeg tjedna početi raditi na dozvolama za brzu cestu Imotski-Zagvozd, ali i na rješenju duga kojeg ima taj grad. Dug stvara probleme zbog kojih Imotski ne može dobiti EU sredstva.

Cesta D76

Cesta D76 | foto: Google Street View

Premijer Plenković je rekao da je razumio ključnu poruku imotskog gradonačelnika Ivana Budalića, a to je izgradnja ceste od Imotskog do Zagvozda. Zbog toga će ministar Oleg Butković sljedećeg tjedna već raditi na konkretnim projektima da se u ovoj godini riješi lokacijska dozvola kao i sve druge potrebne dozvole. S ministrom financija su dogovorili da problem duga koji imaju, a koji nije njihov, već su ga naslijedili, bude riješen na ‘horizontalan način’.

Radi se o dugu grada Imotskog prema državi koji je iznosio oko 50 milijuna kuna. Hrvatska im je 2018. otpisala dio duga u iznosu od 34 milijuna kuna, no ostalo je još duga zbog kojeg Imotski ne može konkurirati na EU fondove.

Izdvojeni članak

Obrat situacije: Cesta koja je mnoge nasmijala ipak bi trebala dobiti svoju svrhu

Rješenjem duga do obećavane ceste

Taj je dug nastao 2001. godine, kada je Imotski pokrenuo gradnju vodovodne mreže na širem gradskom području. Vodovodna mreža je sagrađena, a grad s vremenom nije mogao vraćati kredit, pa se dug nagomilao.

– Rješenje duga bi trebalo riješiti problem Imotskog, ali i drugih gradova, općina, pa čak i nekih županija koje su se našle u sličnoj financijskoj situaciji jer jednostavno ne želimo da vas takve situacije sprječavaju u dinamičnom i brzom razvoju. Te dvije stvari su po meni ključne, a sve drugo: snaga, poduzetništvo, snalažljivosti, želja za napretkom koju ste pokazivali, ne samo desetljećima već puno dulje, pokazuje žilavost, otpornost i čvrstinu čovjeka Imotske krajine, poručio je Plenković Imoćanima.

Na obljetnici HDZ-a prije tri godine Plenković je obećao Imoćanima kako će do 2023. godine brza cesta biti gotova. I tada je spomenuo kako će zajedno s ministrom Butkovićem realizirati navedeno.

– Razgovarao sam s ministrom Butkovićem i ovo moramo realizirati do 2023.,  dokumentacija se radi, prikupit ćemo novaca, a  ja vam obećajem, do kraja idućeg mandata HDZ-ove Vlade, da ćete imati tu cestu, rekao je tada Plenković, prenosio je tada imotskiradio.hr.

Cesta D76
Share via
Copy link
Powered by Social Snap