Pretraga

PMF provodi novi projekt u suradnji s Norvežanima: Split dobiva akcelograf

A- A+

U proteklih nekoliko tjedana na području Splita osjetilo se nekoliko potresa. Posebno se osjetio potres magnitude 4,5 koji je pogodio Hercegovinu, a osjetila se i nekolicina slabijih s epicentrom u Jadranskom moru. Prije par dana najavljeno je postavljanje akcelografa u Splitu za seizmološka istraživanja.

Potresi oko Splita | EMSC

U zgradi splitske Gradske uprave ili jednog gradskog kotara postavit će se akcelograf za potrebe znanstveno-istraživačkog projekta ‘CRONOS – Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla.

Projekt provodi Geofizički odsjek na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa svojom partnerskom organizacijom iz Kraljevine Norveške – Sveučilištem u Bergenu – Odjel za znanosti o planetu Zemlji u okviru Programa ‘Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva’, koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine.

Izdvojeni članak

Započeli radovi na izgradnji dvije nove zgrade: Tu će se smjestiti stradali iz potresa

Cilj projekta je omogućiti razvoj i modernizaciju procjene seizmičkih opasnosti u Republici Hrvatskoj i pružiti znanja i alate za razvoj javnih politika smanjenja seizmičkih rizika kroz poboljšanu znanstvenu infrastrukturu, izgradnju kapaciteta i prijenos znanja te uz komunikaciju s kreatorima javnih politika i drugim dionicima u međunarodnoj istraživačkoj suradnji.

O lokaciji za postavljanje akcelografa i ostalim aktivnostima koje će se provoditi u sklopu projekta razgovarali su sudionici projekta doc.dr.sc. Davor Stanko i Jakov Stanislav Uglešić s povjerenicom Vlade RH za Grad Split Mirnom Vežom i njenim kolegama. Drugi akcelograf postavit će se u sklopu zgrade Prirodoslovnog muzeja na Marjanu.

Copy link
Powered by Social Snap