Pretraga

Podignuta kaznena prijava za slučaj stradalog Indijca u urušavanju krana za zagrebačkog nevremena

A- A+

Za nesretnog građevinskog radnika iz Indije Sajeesha Joya pravda je bila spora, ali, čini se, ipak dostižna. Dočekao je podizanje kaznene prijave protiv odgovornih za njegov pad na gradilištu zajedno s 40 metara visokom dizalicom za vrijeme olujnog nevremena u Zagrebu prošlog ljeta. Joy je tada zadobio teške tjelesne ozljede zbog kojih je prošao nekoliko operacija. Državni inspektorat ne otkriva protiv koje je točno tvrtke podignuta kaznena prijava zbog sumnje da nisu postupali u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu. Radi li se o poslodavcu stradalog radnika ili glavnom izvođaču i investitoru?

Ilustracija, foto: Unsplash; Guillaume TECHER

Državljanin Indije Sajeesh Joy, prošlog je ljeta tijekom olujnog nevremena nastradao na gradilištu u Zagrebu. Dok je vani bjesnila oluja, Indijac je bio u kabini dizalice visoke 40 metara i srušio se zajedno s njom. Završio je na operaciji i čudom preživio. Inspekcija je njegovom poslodavcu ‘AVM gradnji’ naplatila kaznu zbog neobavljanja poslova zaštite na radu.

Iz Državnog inspektorata rekli su da je novčana kazna zbog utvrđenog prekršaja naplaćena pravnoj i odgovornoj osobi, tj. poslodavcu radnika na mjestu počinjenja prekršaja, u skladu s odredbom članka 98. stavka 4. Zakona o zaštiti na radu. U tom članku zakona predviđen je iznos kazne od 1.327 eura.

Kaznena prijava podnesena je Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog postojanja osnovane sumnje da su prilikom izvođenja građevinskih radova počinili kazneno djelo izazivanja opasnosti po život ljudi. Državni inspektorat kaže da nije ovlašten pružiti informaciju o tome protiv koje je tvrtke podignuta kaznena prijava zbog odredbi Zakona o kaznenom postupku, saznaje forbes.hr.

Jesu li sigurnosne mjere ispoštovane?

Iz građevinske tvrtke ‘AVM gradnja’ poručili su da je njihov radnik Sajeesh Joy bio osiguran za obavljanje građevinskog posla na siguran način. Stručno je osposobljen za obavljanje posla rukovatelja toranjskom dizalicom te smatraju da je poštivao sve mjere zaštite na radu, kao i ostali njihovi zaposlenici. Sajeesh prima osobni dohodak prema prosjeku već isplaćenih plaća do potpunog oporavka i povratka na radno mjesto.

Indijski radnik prošao je već dvije operacije ruke i još uvijek je na bolovanju, a iz tvrtke su još otkrili da su platili tri do četiri tisuće eura kazni vezanih za utvrđene prekršaje oko detalja iz njegove dozvole za boravak i rad te načina na koji je bio prijavljen na mirovinsko osiguranje. Tvrtka je u vlasništvu Maria i Ante Vranjkovića, osnovana je 2014. godine i ima sjedište u Starom Petrovom Selu.

Izdvojeni članak

Kakvi sve kranovi postoje, koje su im osnovne karakteristike, cijene i namjena?

Glavni izvođač i investitor radova bila je tvrtka ‘Mešić Com’ sa sjedištem u Zagrebu. Za nju je tvrtka ‘AVM gradnja’ bila kooperant na Prilazu baruna Filipovića gdje se nalazilo gradilište na kojem se teško ozlijedio indijski radnik. Osnivač tvrtke ‘Mešić Com’ je Ahmet Mešić i nije se odazvao novinarskim upitima oko ovog slučaja.

Pogledajte ovdje incident iz Londona kada je radnik teretom s dizalice ‘izudarao’ jedan od najpoznatijih nebodera u Londonu, Bishopgate 22.

Copy link
Powered by Social Snap