Pretraga

Poginula dvojica radnika, zatrpala ih zemlja na radovima obnove dvorca

A- A+

Prilikom radova na saniciji dvorca Bela kod Varaždina su zatrpana dva radnika koji su i potom preminuli. Prema prvim informacijama došlo je do odrona zemlje u kojem su zatrpana dvojica radnika iz tvrtke Gradske usluge. Zatrpani radnici oblagali su kanal oko dvorca dubine četiri metra.

dvorac bela ii

dvorac bela II | foto:wikipedia Fraxinus Croat

Nesreća se dogodila danas u popodnevnim satima, a smrtni ishod za oba radnika potvrđen je iz policijske uprave za portal index.hr.

Bela je naziv dvaju dvoraca u istoimenom selu Bela i nekadašnjem istomenom gradu. Utvrđeni grad Bela (danas Pusta Bela) prvobitno je bio u vlasništvu Templara i spominute je u zapisima 1163. godine. Ubrzo nakon toga, 1238. godine prema darovnici kralja Bele IV darovan je ivanovcima (hospitalcima), piše na hrvatskoj wikipediji. Ivanovci su to vrijeme imali velike posjede oko grada Bele i to Kremenu goricu i Selnicu. 1275. godine, za vrijeme meštra Poncija de Fayn fratar Margarita se spominje belskim praeceptorom, dok se 1293. spominje fratar Guilermo koji je ujedno bio i namjesnik imetka u Hrvatskoji i Ugarskoj.

Mlađi dvorac ili Bela II nije točno datiran, ali je vjerojatno sagrađen isto u 17. stoljeću. Dva dvorca spominju se već 1648. godine, tako da je Bela II sagrađena vjerojatno prije toga vremena. To je jednokrilna zgrada s arkadama na začelnoj strani te dvjema okruglima kulama na strani kojoj se prilazi s ceste. U sklopu dvaju dvoraca nalazi se i kapela, u kojoj je grobnica baruna Ožegović.

Dvorci su smješteni u ravnici, te zajedno s kapelom i gospodarskom zgradom, predstavljaju jedinstveni sačuvan primjer kulturnog krajolika, odnosno povezanosti kulturne baštine i prirode.

Copy link
Powered by Social Snap