Pretraga

Poznato tko će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natječaju za Graditeljsku nagradu

A- A+

Projekt rekonstrukcije i uređenja zgrade gradskog bazena u Dubrovniku će ove godine predstavljati Hrvatsku na natječaju za Graditeljsku nagradu Cemex. Autorica arhitektonskog rješenja je Vanda Ivanković Kontić (Tlo studio d.o.o.), a investitor je bio Grad Dubrovnik.

Rekonstrukcija gradskog bazena Dubrovnik

Rekonstrukcija gradskog bazena Dubrovnik | foto: Grad Dubrovnik

U okviru hrvatskog prednatjecanja, projekt rekonstrukcije i uređenja zgrade gradskog Bazena u Dubrovniku odabran je kao jedan od dva građevinska projekta koji će ove godine predstavljati Hrvatsku u Meksiku za nagradu Cemex 2023. Investicija rekonstrukcije zgrade ex-hotela Stadion s uređenjem okoliša dobitnik je i posebne nacionalne nagrade za društvenu vrijednost,

Veliko je to priznanje Gradu Dubrovniku i autorici arhitektonskog rješenja Vandi Ivanković Kontić, kao i izvođaču radova, tvrtki Texo Molior d.o.o.. Kako stoji u obrazloženju stručnog žirija nagrade Cemex, program Grada Dubrovnika bio je uređenje okoliša i pročelja te reorganizacija interijera u svrhu formiranja prostora za muzej vodenih sportova. Istaknuli su da su snažna autorska ideja i važan gradski prostor istovremeno bili i inspiracija i obaveza.

Godišnja ušteda od 130 tisuća eura

Rekonstrukcija zgrade gradskog bazena s uređenjem okoliša jedno je od značajnijih ulaganja Grada Dubrovnika u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu. Na ovom objektu u tijeku je i izvođenje projekta ugradnje sustava dizalice topline čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za graditeljsku nagradu CEMEX 2023: Pobjednici će ići u Meksiko

– Okoliš građevine izgrađene 1959. godine, a radi se o samom središtu grada, umjesto parkirališta, uređen je i uklopljen u tkivo grada kao javna pješačka površina. Iako urbanistička intervencija u malom mjerilu, neskromna namjera je bila generirati transformaciju šireg urbanog konteksta i vratiti prostor svim građanima, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Nagrada Cemex

Graditeljska nagrada Cemex dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Podsjećamo, nagrada Cemex se dodjeljuje u četiri kategorije (stambene građevine, javne i poslovne građevine, zajednički prostori i infrastrukturne građevine), a pobjednici će sudjelovati na međunarodnom CEMEX Building Awardu, koji se krajem godine održava u Meksiku. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap