Pretraga

Otvoren natječaj za graditeljsku nagradu CEMEX 2023: Pobjednici će ići u Meksiko

A- A+

Otvoren je natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX 2023. Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije (stambene građevine, javne i poslovne građevine, zajednički prostori i infrastrukturne građevine), a pobjednici će sudjelovati na međunarodnom CEMEX Building Awardu, koji se krajem godine održava u Meksiku.

graditeljska nagrada CEMEX 2023

Graditeljska nagrada CEMEX 2023 | foto: CEMEX

Nagrada je stvorena s ciljem prepoznavanja najboljeg u arhitekturi i građevinarstvu na međunarodnoj razini te poticanja razvoja kulture kontinuirane inovacije u izgradnji, podržavajući talent onih koji stvaraju najbolja djela. Odbor koji dodjeljuje Graditeljsku nagradu CEMEX uključuje istaknute članove graditeljske struke. Nacionalni pobjednički projekti sudjeluju na međunarodnom CEMEX Building Award koje se krajem godine održava u Meksiku.

U natječaju mogu sudjelovati radovi dovršeni u periodu između 1. siječnja 2021. i 31. prosinca 2022. godine u Republici Hrvatskoj. Jedini uvjet za sudjelovanje jest taj da je pri izradi projekta korišteno minimalno 50% CEMEX-ovih proizvoda. Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije.

 • Stambene građevine
  Kuće, stambene zgrade i stambeni kompleksi.
 • Javne i poslovne građevine
  Javne, obrazovne, komercijalne, vjerske, uredske, državne, industrijske građevine, bolnice i zgrade mješovite namjene (npr. škole, crkve, uredi, kongresni centri, banke, restorani, trgovački centri…)
 • Zajednički prostori
  Prostori koji nadilaze privatno i šire se na javno, potiču interakcije među korisnicima i promiču osjećaj zajedništva (npr. sportski centri, kulturni centri, trgovi, parkovi, urbani dizajn, urbana regeneracija, razvoj zajednice i slično)
 • Infrastrukturne građevine
  Izdvojeni članak

  Dodijeljena prestižna Pritzkerova nagrada za arhitekturu: Pogledajte tko se pridružio najboljima

Četiri posebne nagrade

Uz ove četiri kategorije, dodijelit će se i četiri posebne nagrade kojima se projektu može odati priznanje ako se ističe na poseban način. Svaki rad može se prijaviti ili samo u jednoj kategoriji ili u jednoj kategoriji i jednoj ili više ovih posebnih nagrada. Četiri posebne nagrade su:

 • Univerzalna pristupačnost
  Projekti koji predstavljaju elemente kojima se može pristupiti bez obzira na tehničke, kognitivne ili fizičke sposobnosti korisnika. Podrazumijeva se da bilo tko može ući, proći i boraviti na tom mjestu na siguran i samostalan način.
 • Održiva gradnja
  Projekti kod kojih su primijenjeni kriteriji održivosti. Projekti prilikom čije su izgradnje utjecaji na okoliš bili neznatni, kao i projekti koji su projektirani i izvedeni tako da je, za njihovu svakodnevnu upotrebu tijekom njihova životnog ciklusa, potrošnja potrebnih prirodnih resursa
  optimizirana.
 • Inovacije u graditeljstvu
  Projekti koji su postigli napredak i poboljšanje u postupcima u graditeljstvu, uz primjenu koncepata inovacije i tehnologije i promicanje kreativnih i konstruktivnih tehnika koje se mogu primjenjivati u budućim projektima.
 • Društvena vrijednost
  Projekti koji izravno poboljšavaju kvalitetu života zajednice.

Pobjednički radovi će biti objavljeni na web stranici CEMEX-a, a bit će uključeni i u knjigu CEMEX BUILDING AWARD. Uz to, natjecat će se na međunarodnoj završnici CEMEX BUILDING AWARD-a, s projektima iz drugih zemalja u kojima CEMEX posluje.

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za dodjelu KOLOSA: Nagrada Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Prijava na natječaj

Natječaj je otvoren do 14. travnja, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavnicu, odgovoriti na pitanja o općim informacijama i potpisati izjavu o davanju privole za korištenje osobnih podataka. Dokumentaciju je potrebno dostaviti u jednom paketu ili elektronskim putem u CEMEX Hrvatska d.d.. Paket mora sadržavati jasne kontakt podatke pošiljatelja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Uz ova tri dokumenta, potrebno je priložiti i

 • Fotografije projekta – od 5 do 20 fotografija koje prikazuju sve aspekte projekta (u .jpg formatu, minimalne veličine 1 MB); minimalno 5 fotografija završenog projekta. Fotografije trebaju kvalitetno predstavljati projekt kao i okruženje projekta kako bi se vidio kontekst u kojem je nastao.
 • Nacrti – od 2 do 10 nacrta koji prikazuju: karakteristični tlocrt, karakteristični presjek, perspektive, etaže, detalje konstrukcije (u .pdf  formatu, minimalne veličine 1 MB).
 • Video materijal (opcionalno): 1 video u nekom od slijedećih formata: .AVI, .FLV, .3GP, .MOV, .WMV, .MP4; trajanja do 3 minute. Video treba prikazivati cjelokupni projekt i sadržavati kadrove okruženja te interijera i eksterijera. Video može imati zvučnu podlogu ako autori žele dodatno opisati projekt i kadrove koji su prikazani.
 • Prilozi (opcionalno) – predstavljaju neobavezne informacije, kao što su studija o utjecaju na okoliš, simulacije, relevantni certifikati i/ili ovlaštenja; do 5 komada, u .pdf formatu, minimalne veličine 1 MB.
Copy link
Powered by Social Snap