Pretraga

Dodijeljena prestižna Pritzkerova nagrada za arhitekturu: Pogledajte tko se pridružio najboljima

A- A+

Britanski arhitekt David Chipperfield dobitnik je prestižne Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2023. godinu. Ovaj 69-godišnji talentirani arhitekt projektirao je Muzej Jumex u Mexico Cityju i zgradu America’s Cup u Valenciji. Radio je i na restauraciji i rekonstrukciji zgrade Novog muzeja u Berlinu.

Museo Jumex

Museo Jumex | Screenshot: Youtube

Arhitekt David Chipperfield poznat je većinom po kulturnim projektima. Jedan od njegovih projekata bio je i proširenje zgrade Saint Louis Art muzeja u Missouriju. Chipperfield je hvaljen zbog svojeg minimalističkog dizajna koji uravnotežuje povijest i suvremenost u oživljavanju gradova, piše Arhitectural Digest.

– Ovu nagradu shvaćam kao ohrabrenje da nastavim usmjeravati svoju pozornost ne samo na suštinu arhitekture i njezino značenje, već i na doprinos koji možemo dati kao arhitekti u rješavanju egzistencijalnih izazova klimatskih promjena i društvene nejednakosti. Znamo da, kao arhitekti, možemo imati istaknutiju i angažiraniju ulogu u stvaranju ne samo ljepšeg svijeta, već i pravednijeg i održivijeg svijeta, rekao je Chipperfield dodajući kako arhitekti moraju pomoći nadahnuti sljedeću generaciju da prigrli ovu odgovornost s vizijom i hrabrošću.

David Chipperfield 1

David Chipperfield | foto: David Chipperfield Architects

Žiri Pritzkerove nagrade pohvalio je arhitekta za ‘podcijenjenu, ali preobražavajuću građansku prisutnost’ u njegovom radu. Navode kako Chipperfield izbjegava trendove u korist dizajna koji je funkcionalan i dugotrajan, i članovi žirija to nazivaju ‘održivost kao relevantnost’. Kao primjer toga su naveli njegovu James Simon galeriju iz 2019., muzejsku zgradu s bijelom kolonadom, na muzejskom otoku u Berlinu.

Iako ju je jedan njemački kritičar ranije nazvao ‘najskupljom garderobom na svijetu’ zbog ograničenog programa i cijene od 150 milijuna dolara, Pritzkerov odbor je pohvalio dizajn galerije jer dominira ali i omogućuje pogled na susjedni urbani krajolik. Odlikuje se i postojanom kvalitetom materijala i izrade. To znači da – ako je struktura dobro izgrađena, doprinijet će manjem zagađenju koje je povezano s budućim procesima gradnje.

James - Simon - Galerie

James – Simon – Galerie | Screenshot: Youtube

Chipperfield je zaslužan za više od 100 projekata diljem Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Nedavno je završio restauraciju talijanske povijesne znamenitosti na Trgu svetog Marka u Veneciji -Procuratie Vecchie. Restauracijom je omogućen javni pristup trima znamenitim zgradama koje su prije bile administrativno sjedište. Arhitekt je angažirao tradicionalne obrtnike kako bi obnovili drevne ukrase i stvorio prostore za događanja, izložbene dvorane i krovne terase koje su oživjele povijesne strukture.

Godine 2021. ovaj je britanski arhitekt kirurškom preciznošću obnovio Neue Nationalgalerie – muzej moderne umjetnosti u Berlinu iz 1968. godine. Tijekom svoja četiri desetljeća karijere projektirao je i trgovine, privatne kuće i uredske zgrade koje na sličan način uravnotežuju poštovanje i veličanstvenost u svojoj arhitekturi.

– Kada pogledam kroz prozor našeg studija, vidim toliko loših zgrada dizajniranih isključivo za profit. Moramo vjerovati da možemo bolje, rekao je Chipperfield za Arhitectural Digest 2013. godine.

Neues Museum

Neues Museum, Berlin | foto: David Chipperfield Architects

Chipperfieldov arhitektonski studio, David Chipperfield Architects, ima urede u Londonu, Berlinu, Milanu, Šangaju i španjolskom Santiagu de Composteli. Drugi aktualni projekti za njegov studio uključuju proširenje Nacionalnog arheološkog muzeja u Ateni, novu arenu za Zimske olimpijske igre 2026. u Milanu, stambeni kompleks u Australiji, što je ujedno i njegov prvi u ovoj zemlji, kao i razne stambene zgrade u Belgiji, Njemačkoj, Kini i New Yorku.

David Chipperfield je rođen u Devonu, u Engleskoj, 1953. godine. Pohađao je školu Kingston School of Art, a 1977. je diplomirao arhitekturu na londonskom fakultetu Architectural Association. Na početku je radio u uredima arhitekata poput Normana Fostera i Richarda Rogersa, zatim je otvorio svoju vlastitu tvrtku 1985. godine.

Copy link
Powered by Social Snap