Pretraga

Predstavljen novi projekt podzemnog skladišta plina: Vrijedi 500 milijuna kuna

A- A+

U srijedu je predstavljen projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno polje, a projektant je tvrtka Podzemno skladište plina d.o.o. koja je operator sustava skladišta plina. Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna i trebao bi biti dovršen do 2027. godine.

Predstavljanje projekta, Grubišno Polje | Ministarstvo Gospodarstva i održivog razvoja

Projekt izgradnje drugog hrvatskog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, uz skladište Okoli, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Hrvatske, piše na stranicama ministarstva gospodarstva.

Izdvojeni članak

LNG terminal u Omišlju povećao kapacitet uplinjavanja na 338.000 m3/sat

– Izgradnja podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju dokaz je kako Vlada kontinuirano provodi odgovornu energetsku politiku. Sigurnost energetske opskrbe Hrvatske apsolutni je fokus ove Vlade, a Grubišno Polje je iznimno važan strateški investicijski projekt koji tome doprinosi, u vrijednosti od pola milijarde kuna. S ovim skladištem, plinski sustav Hrvatske bit će fleksibilan, siguran i stabilan, rekao je ministar Filipović.

Izdvojeni članak

Cijena plina u BiH porasla je za gotovo 22% u drugom tromjesečju

Voditelj projekta Laslo Farkaš Višontai rekao je da su trenutno u tijeku radovi na proizvodnim instalacijama čiji je završetak predviđen za početak 2023. godine. Dodao je kako se probne eksploatacije plina iz Grubišnog Polja planiraju u drugom kvartalu 2023. godine. Istaknuo je i da su radovi na izgradnji budućeg podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli u veljači ove godine, te da bi, potvrde li proizvodni podaci mogućnost formiranja podzemnog skladišta, ono moglo biti operabilno 2027.

Izdvojeni članak

Rast cijena plina od 1. travnja neće biti isti u svim regijama

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić naveo je da je ideja o podzemnom skladištu plina u Grubišnom Polju stara 20-ak godina, no kako je sada ostvarenje tog sna vrlo izgledno. Naglasio je i kako će od spomenutog projekta u Grubišnom Polju imati koristi lokalna zajednica, a zaposlit će se najmanje 15 novih radnika.

Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh istaknuo je kako se radi o najvećoj investiciji u povijesti grada te kako će znatno pomoći u proračunu.

Predstavljen novi projekt podzemnog skladišta plina: Vrijedi 500 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap