Pretraga

LNG terminal u Omišlju povećao kapacitet uplinjavanja na 338.000 m3/sat

A- A+

Tvrtka LNG Hrvatska objavila je da se tehnički kapacitet Terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju povećao s dosadašnjih 300.000 m3/sat na 338.000 m3/sat. Svi korisnici moći će predati zahtjev za raspodjelu kapaciteta najkasnije 60 dana prije planiranog korištenja usluge.

LNG

foto: LNG Hrvatska

Tvrtka LNG Hrvatska na svojim je stranicama objavila da je LNG terminal u Omišlju povećao tehnički kapacitet za ukapljeni prirodni plin (UPP) s dosadašnjih 300.000 m3/sat na 338.000 m3/sat. Svi postojeći i novi korisnici LNG terminala u Omišlju moći će predati zahtjev za raspodjelu kapaciteta uplinjavanja UPP-a najkasnije do 31. svibnja plinske godine.

Kapacitet povećan na 2.9 milijardi m3 plina na godinu

Proteklog tjedna u Omišlju su se sastali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec. Ministar Ćorić tom je prigodom rekao da su kapaciteti terminala od 2.6 milijarda prostornih metara plina na godinu zakupljeni do 2027., ali da je LNG Hrvatska uz pomoć operatera Plinacroa, bez dodatnih ulaganja, podigao kapacitet na 2.9 milijardi te da će biti objavljen natječaj za zakup dodatnih količina, piše Index.hr.

LNG Hrvatska

foto: LNG Hrvatska

U obavijesti LNG Hrvatska se navodi da je podnositelj zahtjeva za ugovaranje kratkoročnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a dužan zahtjev za raspodjelu kratkoročnog kapaciteta uplinjavanja UPP-a dostaviti operatoru terminala za UPP najkasnije 60 dana prije planiranog korištenja usluge prihvata i otpreme UPP-a.

Pružanje nove nestandardne usluge

Uz to, LNG Hrvatska izvijestila je da je operator Terminala za UPP u Omišlju omogućio korisnicima Terminala pružanje nove nestandardne usluge – ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (UPP-a) iz FSRU broda u kamione za prijevoz UPP-a. Omogućavanjem ove usluge, Terminal za UPP na otoku Krku postao je jedinstven u svijetu LNG industrije s obzirom na to da LNG Hrvatska prva obavlja složenu operaciju pretovara UPP-a izravno iz FSRU broda u kamionske cisterne. Korisnicima Terminala bit će omogućeno u prosjeku 40 termina mjesečno za dolazak kamiona za prijevoz UPP-a.

Copy link
Powered by Social Snap