Pretraga

Predstavljen projekt makarske Peškere: ‘Radi se o iznimno kompleksnom projektu koji mora biti definiran u skladu s razvojnom strategijom grada’

A- A+

Nedavno je objavljen javni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Peškere, a u petak 29. travnja, je u gradskoj vijećnici predstavljen projekt uređenja makarske rive. Izgled javnog prostora, kao i zatvorenih prostora te garaža, bit će definiran rješenjem koje će biti izabrano temeljem raspisanog natječaja.

Makarska | foto: Grad Makarska

Gradonačelnik Zoran Paunović smatra kako je projekt Peškere u gradu Makarskoj, zapravo najveći projekt u samostalnoj Hrvatskoj te da će isti zahtijevati strpljenje i razumijevanje svih građana kako bi dobili novu vizuru Makarske.

– Projekt Peškere iznimno je bitan, a istovremeno iznimno kompleksan. Neću se osvrtati na dosadašnje stanje, s njim smo svi upoznati i svima nam je jasno da područje Peškere moramo definirati na jedan svježi način koji će biti u skladu s razvojnom strategijom grada, rekao je Paunović.

Planiranje prostora makarske rive je u rukama struke, odnosno arhitekata i urbanista.

– Natječaj je u smislu arhitektonske struke instrument kojim dobivamo najbolja rješenja i to je jedini odgovoran način za planiranje prostora koji je važan za neki grad.  Ovo je vrlo važno jer je  Makarska zadnjih godina postala sinonim za loše planiranje i devastaciju urbanog područja. Ova promjena paradigme i početak strukovnih procesa i shvaćanja prostora je jako pohvalan i nadam se da će se nastaviti. Zahvat na Peškeri je vrlo važan za grad Makarsku i siguran sam kad se odigra da će i građani i ljudi koji dolaze u Makarsku biti zadovoljni time jer samo ono što je dobro građanima dobro je svima ostalima. Ovo je dobar novi početak za Makarsku i jedini ispravan put, naglasio je Dragan Žuvela, dopredsjednik DAS-a, provoditelja natječaja.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za izradu idejnog rješenja za jednu od naših najpoznatijih riva Jadrana

‘Prilika za povezivanje prostora gradske rive, plaže i prostora na Peškeri’

I arhitekt Saša Begović, koji je također član žiriju i sudjeluje u ocjenjivanju arhitektonsko-urbanističkih rješenja, smatra da će žiri donijeti dobro, kvalitetno i racionalno rješenje za ovu zonu, te je naglasio da je ovo izuzetna prilika za povezivanja prostora gradske rive, plaže i prostora na Peškeri.

Foto: Grad Makarska

Iako se još uvijek ne mogu procijeniti rokovi za pojedine faze, ali javni prostor bi se mogao realizirati u roku od godinu dana. Ostale dvije faze će ovisiti o financiranju. Kako će izgledati javni prostor, kao i zatvoreni prostori i garaža bit će definirano rješenjem koje će biti izabrano temeljem raspisanog natječaja.

Egzistencija Makarana neće biti ugrožena jer novi projekt Peškera, čija vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, također će uključivati ugostiteljsko-turističke sadržaje, samo ti sadržaji neće biti ruglo grada Makarske već će mu biti na ponos. Peškera u trenutnom stanju nije održiva, trenutno trgovci i ugostitelji duguju gradu 1.500.000,00 kuna za javno prometnu površinu iz proteklih 5 godina,  naglašeno je na kraju konferencije.

Predstavljen projekt makarske Peškere: ‘Radi se o iznimno kompleksnom projektu koji mora biti definiran u skladu s razvojnom strategijom grada’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap