Pretraga

Preminuo Borivoj Korejzl, zagrebački arhitekt karijeru je gradio u Parizu

A- A+

Veliki vizionar, umjetnik i arhitekt, Borivoj pl. Korejzl – Bobo, napustio nas je u 88. godini života. Karijeru je ostvario radeći u eminentnim pariškim arhitektonskim studijima. U Hrvatskoj je napravio na desetke projekata, a samo neki od njih su uređenje glavnog trga u Krašiću i adaptacija Knjižnice Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Bio je jedan od osnivača Hrvatskog golf saveza.

Borivoj Korejzl

Borivoj Korejzl | Foto: Privatni album

Arhitekt Borivoj pl. Korejzl – Bobo, poznatiji kao legenda Gornjeg grada, gdje je i stanovao, preminuo je u 88. godini života. Prema mišljenju kolega, poznati zagrebački arhitekt znao je od svojih građevina napraviti ugodno ozračje. Pamtit će ga kao velikog vizionara i umjetnika te čovjeka neizmjernog životnog veselja i optimizma.

Korejzl je rođen u Zagrebu 1937. godine, gdje je završio gimnaziju i Arhitektonski fakultet. Kao svestrana osoba, u mladosti se bavio veslanjem i glazbom. Njegov opus krase brojna arhitektonska rješenja i projekti, a najveći je dio karijere proveo u Parizu, radeći u glasovitim arhitektonskim studijima, piše jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

U 82. godini preminuo Vladimir Grubešić, veliko ime riječke arhitekture

Neki poznatiji projekti koje je ostvario u Hrvatskoj uključuju uređenje glavnog trga u Krašiću, rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca te adaptaciju Knjižnice Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Potonji projekt ostvario je u suradnji sa Zdravkom Špeharom, a proteže se uglom Krvavog mosta i Tkalčićeve ulice. Knjižnica nalikuje brodu punom knjiga, a njezinu je unutrašnjost dvojac projektirao još 1977. godine.

Posebnu je ljubav Korejzl posvetio dvorcu Kostel pokraj Pregrade u Hrvatskom zagorju. Radi se o obiteljskom nasljeđu jer je arhitekt bio praunuk Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Sakupljao je povjesnice i starine. Bio je osnivač društva za povjesnicu i starine ‘Zlatna bula Gradeca’, a također i jedan od osnivača Hrvatskog golf saveza.

Pogledajte ovdje detalje smrti građevinskog radnika u Zagrebu koji je pao sa skele, a sam ju je bez adekvatnog znanja morao postaviti.

Copy link
Powered by Social Snap