Pretraga

Preminuo poznati dubrovački arhitekt čiji radovi i danas oplemenjuju grad

A- A+

U Dubrovniku je u 92. godini života preminuo arhitekt Zlatko Jerić čiji radovi i danas oplemenjuju ovaj grad. Projektirao je brojne zgrade, adaptirao vilu, a zaslužan je i za poznati spomenik poginulim borcima i žrtvama fašizma na Pelješcu.

Spomenik na Taboru na Pelješcu

Spomenik na Taboru na Pelješcu | Screenshot: Google street view

Jerić je rođen 1. svibnja 1931. godine u obitelji željezničara rodom iz Trpnja. Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku. Diplomirao je 1955. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija kratko je radio u Sarajevu, a nakon toga u projektnom uredu ‘Graditelj’, piše Dubrovnik Net.

Krajem 1960-ih Jerić je kratkotrajno radio u Zagrebu sa slavnim hrvatskim arhitektom Vjenceslavom Richterom. Nakon toga se vratio u Dubrovnik gdje je radio do mirovine. Kao arhitekt okušao se u svim segmentima tog posla kao i u radu na različitim vrstama građevina.

Izdvojeni članak

Imaginarni muzej: Znate li što je Sinturbanizam Vjenceslava Richtera?

Jerbićeva najpoznatija ostvarenja

Najpoznatija su mu ostvarenja: dječji vrtić Palčica (nekadašnja Anuška Radeljević), dječji vrtić Izviđač, adaptacija Ženskoga đačkog doma (nekadašnji Hotel Gradac) na Pilama, zgrada Stanice za južne kulture (danas Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku) u Lapadu, Dom umirovljenika na Pilama, novogradnja ženskoga samostana u Gospinu Polju, pojedine zgrade u naselju Čokolino, adaptacija ljetnikovca Soderini u Orašcu.

Zlatko Jerić zaslužan je i za zgradu Biskupskoga doma u Gospinu Polju, zgradu uprave Hidroelektrane (HEP) ispod Doma zdravlja, kao i spomenik poginulim borcima i žrtvama fašizma na Taboru kod naselja Pijavičino. Spomenik je radio u suradnji s kiparom Ivanom Mitrovićem, a s Vjenceslavom Richterom je radio na projektu za zgradu Atlasove žičare na Pločama.

Copy link
Powered by Social Snap