Pretraga

Imaginarni muzej: Znate li što je Sinturbanizam Vjenceslava Richtera?

A- A+

Pandemija u kojoj smo se našli nas je natjerala da život prebacimo u online oblik. To je naštetilo gotovo svima, pa tako i muzejima. Ipak, dogodila se i poneka lijepa stvar, između ostalog i Imaginarni muzej.

 

Imaginarni muzej je stranica na Facebooku na kojoj se redovito objavljuju informacije vezane za likovna, arhitektonska i druga umjetnička djela, piše u njihovom opisu. Tako svaka tri dana možete saznati nešto novo – manje ili više poznato iz svijeta umjetnosti.

Iako kada razmišljamo o umjetnosti najčešće mislimo na sliku ili skulpturu, zaboravljamo da je i arhitektura jedna grana umjetnosti. Kada prolazimo dobro poznatim ulicama se vjerojatno nećemo diviti svim zgradama, ali kad dođemo u neko novo i nepoznato mjesto, naravno da ćemo zastati i pred predivnim zgradama.

Baš zato se na Imaginarnom muzeju često nađu i objave posvećene arhitekture, a jedna od takvih je i ona posvećena Vjenceslavu Richteru, jednom od najpoznatijih hrvatskih arhitekta dvadesetog stoljeća. Konkretno, objasnili su što je točno sinturbanizam.

Izdvojeni članak

Tomašević na izložbi o Holjevčevom Zagrebu: Vratit ćemo urbanizam i arhitekturu na mjesto koje im pripada

Sinturbanizam Vjenceslava Richtera utopijski je prijedlog modernog grada koji bi se sastojao od više polifunkcionalnih urbanih struktura. Prvu verziju projekta objavljuje u istoimenoj knjizi 1964., a tijekom godina ju razrađuje pod imenom Heliopolis.

Projekt se sastoji od zigurata od kojih bi svaki imao kapacitet za nekoliko tisuća stanovnika i sadržavao bi urede, škole, trgovine i druge urbane funkcije s idejom da se na taj način uštedi vrijeme potrebno za dnevne migracije. Richter je predložio naseljavanje na Savi na umjetno izgrađenim otocima, a svaki zigurat bi se polako okretao oko svoje osi.

Takve alternative konvencionalnom obliku stanovanja bile su temom brojnih kritika, no Richter je vjerovao da će jednoga dana njegov koncept biti prihvaćen.

Imaginarni muzej: Znate li što je Sinturbanizam Vjenceslava Richtera?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap