Pretraga

Preminuo poznati hrvatski arhitekt: Autor čuvene Kuće koja pleše

A- A+

Nakon duge bolesti preminuo je češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlado Milunić. Njegova najpoznatija zgrada bila je Kuća koja pleše, koja je također jedna pod najpoznatijih zgrada u Pragu.

Kuća koja pleše, Prag | Unsplash

Obitelj Vlade Milunića potvrdila je u subotu 17. rujna da je poznati arhitekt preminuo u 81. godini. Rođen je 1941. u Zagrebu, a u Prag je preselio 1956. godine. Nakon završetka studija arhitekture na Češkom tehničkom sveučilištu, ondje je bio i profesor, prenosi Telegram.

– Htio sam da zgrada odražava situaciju čehoslovačkog društva tijekom Baršunaste revolucije. Dva dijela. Kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ona ima statični dio, kao društvo koje je zaboravilo svoju totalitarnu prošlost, ali i društvo koje se kreće prema svijetu prepunom promjena. To je bila glavna ideja. To su dva dijela u dijalogu, tenziji, kao plus i minus, jin i jang, kao žena i muškarac, rekao je Milunić za češki radio o svojoj najpoznatijoj kreaciji.

Izdvojeni članak

Preminuo hrvatski arhitekt (79): Za života je objavio više od četrdeset knjiga i publikacija

Vlado Milunuć u Prag odlazi 1956. godine gdje završava gimnaziju i Češko tehničko veleučilište. Početkom devedesetih godina osniva vlastiti arhitektonski studio, a 1996. godine s Frankom Gehryem projektira Kuću koja pleše. Zgrada je dobila brojne nagrade, čak ju je američki časopis Time proglasio zgradom godine.

Ostali znameniti radovi su: Hospital Crvenog križa u Pragu (1999.), vila Planá u Lužnicí (1999.), stambeni kompleks Zvijezda u Pragu (2000.), Češka četvrt u Šangaju (s još četiri arhitekta, 2003.), Dom za djecu i mladež u četvrti Modřany u Pragu (2005.) i radar u praškoj zračnoj luci (2009.). Tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala ga je 2019. Redom Ante Starčevića za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva.

Copy link
Powered by Social Snap