Pretraga

Prisutni i na filmu: Kako je prikazan lik majstora u Hollywoodu?

A- A+

Nakon završetka osnovne škole, sve se manje i manje učenika upisuje u strukovne – samim time, imamo sve manji broj zanatlija. Kako umjetnost uvijek oponaša stvarnost, sve su rjeđi i filmovi u kojima se pojavljuju majstor.

foto: Pexels; JESHOOTS.com

Film je vjerojatno najzastupljenija forma umjetnosti u modernom svijetu, uz glazbu. I zahvaljujući hiperprodukciji koja je posljednjih godina u punom pogonu, sve moguće teme su obrađene kroz film. Ne postoji neka koja se nije provukla barem u jednom ozbiljnom hollywoodskom blockbusteru ili u poznatoj seriji.

Tako se i tema zanatlija često pojavi u ovakvim filmovima. Ipak, koliko god posao majstora bio težak i naporan, uvijek ga se uspije prikazati na romantičan način – ne stavlja se naglasak na težak i naporan posao koji obavljaju, već na to koliko je lijepo što se bave tim poslom. U stvarnosti to ipak izgleda malo drugačije.

Ipak, upravo su neki od najvećih hitova bili oni gdje su majstori u centru pažnje. Bilo je filmova s tom temom, kao i serija, ali i crtića. Donosimo kratki pregled najuspješnijih!

Izdvojeni članak

Radiona iz snova: Hrvat detaljno opisao kako je stvorio raj za svakog majstora

Geppetto – Pinokio

Možemo li razgovarati o majstorima u filmu, a da se ne sjetimo velikog Geppetta? Pinokio je jedna od najljepših bajki, jedna od onih koje se moraju čitati i kao lektira, ali i kao nešto što se želi pročitati. Ipak, ekranizacija koju je napravio Disney početkom stoljeća je priči dala cijelu jednu novu dimenziju.

Između ostalog, napokon smo mogli i vidjeti kako izgleda Geppetto – svi koji su gledali crtić će se složiti da je dobro nacrtan, baš onako kao što je i opisan u bajci. Zanimljivi su i trenutci u kojima možemo vidjeti kako izgleda njegova radiona, pogotovo u sceni kada svi satovi kucaju devet sati.

Tom – Stupovi zemlje

Stupovi zemlje su prije nekoliko godina bila apsolutna tv senzacija – rijetko tko nije pogledao ovu mini-seriju utemeljenu na istoimenom romanu Kena Folletta. U centru radnje se nalazi upravo graditelj Tom, kojemu je povjeren zadatak izgradnje katedrale Kingsbridge. Osim što mora sam sve projektirati i nadzirati gradnju, nalazi se u jednom nezgodnom trenutku.

Društvo je u tom trenutku puno raskola – borbe moći, ratovi i religijska pitanja na koja se nudi mnoštvo odgovora. Sve je to ispričano u pozadini, isprepleteno s glavnom pričom: gradnjom veličanstvene katedrale.

Tim – Sam svoj majstor

S druge strane, u ovoj humorističnoj seriji, glavni lik je majstor koji je prikazan kao voditelj talk showa u kojem daje savjete o tome kako obavljati sitne popravke po kući. Naglasak je u seriji više na njegovom obiteljskom životu i snalaženju s odgojem sinova negoli što je na samom aspektu majstora.

Ipak, upravo je ova serija lansirala Tim Allena kao zvijezdu, ali i koncept ‘sam svoj majstor’. Serija je bila velik uspjeh i kad se emitirala kod nas (doduše, skoro desetljeće nakon što je originalno emitirana).

Prisutni i na filmu: Kako je prikazan lik majstora u Hollywoodu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap