Pretraga

Prvih mjesec dana s Tomaševićem na čelu Zagreba: ‘Radimo na sedam fronti obnove’

A- A+

Mjesec dana Tomislav Tomašević vodi glavni grad države. Što se sve u mjesec dana napravilo, a što tek slijedi predstavili su njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec.

luka korlaet

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića | foto: Možemo! Screenshot Facebook

Prošlo je prvih mjesec dana s Tomislavom Tomaševićem na čelu glavnog grada Republike Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec održali su danas konferenciju za medije tijekom koje su predstavili svoj rad tijekom prvih mjesec dana vladavine novoizabrane zagrebačke vlasti. Među promjenama Tomašević je istaknuo promjene u odluci o davanju u zakup gradskih zemljišta, za koju je naveo da je bila glavni reket u, kako kaže, najkorumpiranijem Adventu u Europi.

Njegov zamjenik Luka Korlaet, zvanjem arhitekt, predstavio je aktivnosti u jednoj od ključnih točaka predizborne kampanje, postpotresnoj obnovi grada.

Sedam fronti obnove

Luka Korlaet, Tomaševićev zamjenik koji se primarno bavi pitanjima obnove glavnog grada, javnosti je predstavio sedam poteza koje ne novoizabrana vlast povukla u svojih prvih mjesec dana, a koje su se odnosile na pitanje obnove nakon potresa.

–  Kao prvo, Grad je angažirao stotinjak inženjera konstrukcije na preliminarnim pregledima i pregledi svih prijavljenih preostalih oštećenih su sada pri kraju. Ostalo je samo nekoliko najkompliciranijih i na taj način će baza Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo s onim oznakama crvenim, žuti i zelenim biti napokon kompletirana, navodi Korlaet.

Izdvojeni članak

Pogledajte imovinsku karticu Tomaševićevog zamjenika arhitekta: Nema nekretnina

Problem preliminarnih pregleda oštećenih objekata u Zagrebu identificiran je krajem lipnja kada su se sastali Tomašević, Horvat i Vanđelić. U tom trenutku na prvi pregled na području Zagreba čekalo je oko 130 objekata. Identificiran je tada i problem komunikacije na relaciji Ministarstvo-Fond, što se osjetilo i na pitanju obnove glavnog grada države. No, Korlaet danas navodi da je i taj problem riješen.

– Kao drugo, intenzivirana je komunikacija s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fondom za obnovu, odnosno ministrom Horvatom i gospodinom Vanđelićem, s kojima se održavaju redovite koordinacije. Prema dogovoru s ministrom Horvatom i ravnateljem Fonda, gospodinom Vanđelićem, iz deset gradskih ureda regrutirani su stručnjaci, njih 20 raznih profila, pojašnjava.

Riječ je o građevinarima, arhitektima, ekonomistima i  pravnicima koji su stavljeni na raspolaganje fondu za obnovu kako bi se njegov rad pospješio, a samim time i ubrzao.

Izdvojeni članak

VANĐELIĆ O PROBLEMIMA: U istoj smo zgradi s Ministarstvom, a komuniciramo poštom

– Kao četvrto, oformljeni su takozvani mobilni timovi, sveukupno 18 ljudi, koji će operirati na terenu i to u gradskim četvrtima Donji grad, Podsljeme i Gornja Dubrava i ti timovi će ići od vrata do vrata i ispunjavati prijave za sve one suvlasnike koji još nisu aplicirali prema Fondu, dodaje Korlaet.

Po preuzimanju gradske vlasti Tomašević je ukazao i na problem umrežavanja podataka. Kako je tada naveo, boljim umrežavanjem u Gradu bi se moglo brže i bolje reagirati, a odmah bi se i znalo za koje oštećene objekte još nisu predani zahtjevi za obnovu pa bi se njihove vlasnike moglo kontaktirati. Ovom problemu, sudeći prema riječima zamjenika Korlaeta, možda se nazire kraj.

– Kao peto, pokrenuta je inicijativa umrežavanja baza podataka svih dionika vezanih uz potres. Dakle, Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, Fonda za obnovu, Državne geodetske uprave, Ministarstva, Gradskog ureda za katastar, Gradskog ureda za gospodarstvo i svih ostalih čije će preklapanje dati trenutnu i jasnu sliku stanja na određenoj adresi čime će se obnova također facilitirati, odnosno ubrzati, pojašnjava.

Izdvojeni članak

Sastali se Tomašević i Vanđelić: Dogovoreno šest mjera za bržu, kvalitetnu i transparentnu obnovu Zagreba

Kao šestu ‘frontu obnove’ Korlaet navodi uklanjanje zgrada koje je, kako kaže, napokon započelo. No, s početkom uklanjanja objekata javilo se i pitanje odlaganja građevinskog otpada, u kojem, kako smo već pisali, leži ogroman gospodarski potencijal.

– Grad razmatra nekoliko lokacija za privremeno deponiranje građevinskog materijala od rušenja i čini se da smo evo, upravo danas, na tragu rješenja. Radi se o jednoj čestici na istoku grada u katastarskoj općini Žitnjak, ali naravno da još to moramo vlasnički biti potpuno sigurni i isto tako zatražiti od Ministarstva dozvolu za privremeno korištenje te lokacije, navodi Korlaet.

Na šestu točku nastavlja se i završna, sedma fronta obnove. Kako navodi Korlaet, u postupku je i nabava dvaju mobilnih drobilica financiranih iz sredstava Europske unije kako bi se otpad mogao usitnjavati i oporabljati te time značajno smanjivati. U međuvremeno u suradnji s Uredom za gospodarstvo razmišlja se i o javnom pozivu za najam drobilica iz cijele Hrvatske kako bi opet, dodaje Korlaet, nekako skupili snage na skup i pospješili taj proces.

– Radimo dakle na sedam frontova što se tiče obnove i energija je dobra i uvjeren sam da smo uhvatili dobar zamah, zaključuje.

Prvih mjesec dana s Tomaševićem na čelu Zagreba: ‘Radimo na sedam fronti obnove’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap