Pretraga

Šokantni podatci svjetskog istraživanja: Život u jednom hrvatskom gradu skuplji nego li u brojnim europskim metropolama

A- A+

Najnoviji rezultati istraživanja o skupoći života na svjetskoj i europskoj razini pokazali su da život u nekim hrvatskim gradovima na mjesečnoj razini za četveročlanu obitelj zahtjeva i više od 20.000 kuna. Prema podatcima objavljenim na stranici Numbeo čak tri dalmatinska grada obaraju europske rekorde, a jedan od njih i svjetske.

Novac, ilustracija | foto: Unsplash

Svoje istraživanje iz Numbea temelje na podatcima o cijenama prehrambenih artikala, alkohola, cigareta, javnog prijevoza, taksi usluga, izdatcima za obrazovanje i sportske aktivnosti.

Prema najnovijem istraživanju o kvaliteti i skupoći života u određenim gradovima život u tri dalmatinska grada trenutno je najskuplji za četveročlane obitelji. Na europskoj listi Zadar, Split i Dubrovnik nalaze se među prvih 200 najskupljih gradova za život, dok je na svjetskoj listi Dubrovnik rangiran među 50 najskupljih gradova.

Prema dobivenim podatcima život u Dubrovniku trenutno je skuplji nego li život u Rimu, Helsinkiju, Bruxellesu, Münchenu, Firenci, Grazu, Amsterdamu, Dublinu i brojnim drugim europskim prijestolnicama koje su se našle na Numbeovoj rang listi.

Dubrovnik nemjerljivo skuplji od ostatka Hrvatske

Kada se uspoređuju rezultati Dubrovnika i ostataka gradova u Hrvatskoj rezultati su uistinu šokantni. U usporedbi s Osijekom život u Dubrovniku skuplji je za više od 80 posto. Četveročlana će obitelj na mjesečnoj razini u gradu na samom jugu Hrvatske trebati izdvojiti skoro 25.000 kuna i to bez najamnine. Prema Numbeovoj procjeni mjesečni izdatci jedne dubrovačke četveročlane obitelji za struju, vodu i grijanje uz ostale komunalije za stan od 85 kvadratnih metara iznose skoro 1700 kuna.

Izdvojeni članak

Novogradnja u centru Zagreba: Kvadrat stana ide do 8.000 eura

U usporedbi s ostatkom Europe Dubrovnik i dalje drži visoko 24. mjesto na rang listi pa su za život od njega skuplji tek nekoliko gradova poput Geneve i Züricha u Švicarskoj, dijela gradova u Norveškoj, poput Bergena i Osla, glavni grad Islanda, London, Pariz, Stockholm.

Prema Numbeu drugi najskuplji grad za život u Hrvatskoj je Zadar u kojem je procijenjena cijena života četveročlane obitelji skoro 20.000 kuna i to bez troškova najamnine. U usporedbi Zadra s Osijekom cijene najma skuplje su u prosjeku 126,36 posto. Velike razlike nema ni kada je u pitanju Split u kojem je cijena najma u usporedbi s Osijekom skuplja skoro 72 posto što je za tri posto manje u odnosu na razliku Zagreb-Osijek.

Izdvojeni članak

Hrvatska ima čak dva grada među 20 najskupljih u Europi

Copy link
Powered by Social Snap