Pretraga

Stručni savjet za obnovu: Smanjuje se i pojednostavljuje procedura za dokumentaciju

A- A+

Održana je treća po redu sjednica Stručnog savjeta za obnovu, na kojoj se raspravljalo o jednom od prvih idućih koraka u pripremi organizirane obnove, a to su izmjene Prvog programa mjera, kao provedbenog i podzakonskog akta kojim se određuju smjernice za sam proces obnove.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat

Jedna od najvažnijih promjena koje će donijeti izmjene postojećeg Programa mjera je pojednostavljenje procedure i smanjenje dijela potrebite dokumentacije, istaknuo je ministar Darko Horvat, predsjednik Stručnog savjeta.

– Očekujem da će se ovog petka u Saboru konačno izglasati izmjene i dopune Zakona o obnovi, kako bismo isti mogli početi provoditi na terenu. No, bez obzira na to, vremena za čekanje nemamo i zbog toga danas raspravljamo o nacrtu izmjena Programa mjera koji želimo donijeti na sjednici Vlade već idućeg tjedna, rekao je Horvat.

Uz širenje područja primjene Programa mjera na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, te uvođenje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u proces obnove, ministar je naglasio kako je intencija ovih izmjena dodatno unaprijediti, olakšati i ubrzati okvir za obnovu.

– Smanjuje se obim potrebne dokumentacije koju je potrebno priložiti uz pojedini zahtjev, ali se ujedno propisuje obveza javnopravnih tijela da po službenoj dužnosti dostave dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da građani ne moraju dostavljati one podatke koje država već ima. Također, propisuje se i način predaje obrazaca putem sustava e-Obnova, za koji očekujemo da uskoro bude u punoj funkciji, objasnio je.

Na predloženi okvir predstavnici struke će do kraja tjedna moći izraziti svoje mišljenje i prijedloge za njegovo unaprjeđenje.

– Ni u jednom koraku ne želimo isključiti struku iz procesa i dijaloga. Mišljenje građevinara, arhitekata, geologa, seizmologa i svih drugih uključenih komora, udruga i fakulteta nam je izuzetno važno pri definiranju svakog koraka u organiziranoj obnovi, napomenuo je ministar.

Izdvojeni članak

Damir Vanđelić: Fond je dosad isplatio 99 naknada vrijednosti preko 3 milijuna kuna

Uz obnovu kuća i zgrada, važna je revitalizacija potresom najteže pogođenog područja

 Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić potvrdila je težnju Stručnog savjeta da se pojednostavi cjelokupna procedura.

– Ovakav vid suradnje sa svim predstavnicima struke, kako bismo kvalitetno izradili ovaj Program mjera, ali i razradili segment skraćivanja procedura, je jako važan.  Ovime se stvari bitno pojednostavljuju i u tom smjeru moramo nastaviti dalje, kako bismo našim građanima maksimalno olakšali cijeli ovaj proces, rekla je Majić.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković rekao je kako su u predloženim izmjenama postojećeg Programa mjera napravljene određene dorade, naročito u segmentu prijave potrebne dokumentacije, gdje je dodano kako će se i kroz sustav eGrađani moći prijavljivati nastala šteta, a dio dokumentacije koji se nalazi u državnim bazama podataka bi se trebao moći automatski povlačiti.

– To bi svakako trebalo poboljšati stanje prijava, no drago mi je čuti da se planira i cijeli set programa kojima će se omogućiti pomoć pri prijavi šteta za starije stanovništvo, naglasio je Matković.

– Pred nama je veliki posao, a velike poslove treba dobro i kvalitetno planirati. Dobrim planiranjem i učinkovitim zakonodavnim okvirom, kakav sada i stvaramo, uz znanje i kompetencije koje imamo na tržištu, siguran sam da ćemo zajedno ponovno izgraditi sve ono oštećeno u potresima, kako u Zagrebu, tako i u svim okolnim područjima, a naročito na prostoru Sisačko-moslavačke županije. No, nakon toga slijedi i ono još puno važnije, a to je provedba razvojne strategije koja će revitalizirati cijeli taj kraj koji je najteže stradao u potresu, zaključio je ministar Horvat.

Izdvojeni članak

Pregledi oštećenja i procjene uporabljivosti: Tko su ovlašteni revidenti?

Podsjetimo, Stručni savjet za obnovu osnovan je od strane Vlade republike Hrvatske, kako bi obavljao savjetodavne i po potrebi druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi. Njime se ujedno osigurava uključenost predstavnika struke, što je jedna od ključnih pretpostavki donošenja svakog dokumenta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap