Pretraga

Stručnjaci i akademici o problemima obnove Zagreba: Potresi otvaraju prilike za novi urbanistički razvoj

A- A+

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziralo je online znanstveno-stručnu konferenciju na temu ‘Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive. Tijekom online konferencije brojni stručnjaci ukazali su na problematiku post-potresne obnove povijesnog središta grada Zagreba.

obnova zagreba

Oštećeno pročelje zgrade u centru Zagreba, u krugu akademik Velimir Neidhardt; David Mandić | baustela.hr

Konferencija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti okupila je brojne stručnjake iz raznih područja, uključujući arhitekte, građevinare, geodete, seizmologe i ekonomiste.

Tijekom online konferencije Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora okupljeni stručnjaci razmatrali su problematiku post-potresne obnove grada Zagreba. Prolazeći kroz povijesne i baštinske aspekte potresa iz 1880. i 2020. godine, perspektive obnove, iskustva urbanističkih planiranja, identitetska pitanja urbaniteta te održivost i sigurnost rekonstrukcije zgrada stručnjaci su obuhvatili brojne teme ključne za obnovu povijesnog središta grada.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt rekavši pritom da potresi otvaraju prilike za urbanistički razvoj i nastajanje novih ideja što potvrđuju primjeri Zagreba 1880., Skoplja 1963., Banja Luke 1969., Dubrovnika te Kotora 1979. godine.

Izdvojeni članak

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi pokazuju se kao najveća prepreka u podnošenju zahtjeva za obnovu

Stoljeće infrastrukturnih izazova

Prema riječima akademika Neidhardta osim pitanja obnove i povratka stanovnika u njihove domove Zagreb bi trebao riješiti i pitanja infrastrukturnih izazova o kojima se raspravlja već čitavo stoljeće, poput gradske željeznice i prometnog rasterećenja zelenih valova.

Trenutno stanje u gradu Neidhardt je okarakterizirao kao nabujalo tkivo koje se, unatoč administrativnom prividnom usmjeravanju, otelo kontroli. Stoga su, dodaje Neidhardt, gradu potrebna nova prostorna, infrastrukturna i ekološka ojačanja koja će omogućiti kako dovršavanje započetih dijelova grada, tako i održivost u budućnosti.

Izdvojeni članak

Bez originalnih računa nema povrata sredstava: Za hitne sanacije nakon potresa isplaćeno preko 50 milijuna kuna

Zagrebu je, smatra Neidhardt, potreban novi Generalni urbanistički plan kojim će se afirmirati urbanistička razmišljanja od prije pola stoljeća.

– Kada se još promišljao urbanizam s vizijom – gradotvorni urbanizam koji je promatrao grad u cjelini i koji se nije prvenstveno bavio samo izgrađivanjem zgrada i popunjavanjem parcela, navodi Neidhardt dodavši da urbanističko planiranje treba temeljiti na logičnom razmišljanju, prenosi Index.hr.

Zgrade kao uspomena na potres

U svojoj analizi urbanog razvoja Zagreba te njegove arhitektonske baštine Dragan Damjanović, redoviti profesor Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naveo je, među ostalim, da bi neke zgrade trebalo sačuvati kao uspomenu na prošlogodišnji potres, poput crkve u Granešini koja se više ne planira koristiti.

Izdvojeni članak

Ništa od ubrzanja procesa obnove: Ministarstvo odbilo zahtjev udruge građana SOS Zagreb

Svoja upozorenja za središte grada iznijeli su i Snješka Knežević i Ivan Rogić. S jedne strane Knežević upozorava da oba kandidata za gradonačelnika Zagreba ne govore o razvoju baštine i što im ona znači, već samo o tome kako ju iskoristiti, dok Rogić rješavanje obnove ne vidi kao proces ‘prigodnog krpanja’ upozoravajući na to da bi centar grada mogao ostati bez stalnih stanovnika.

Copy link
Powered by Social Snap