Pretraga

Policija potvrdila: na krovu HAZU-a eksplodirao ‘zvončić’ iz 1995. godine i ozlijedio radnika

A- A+

Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu ozlijeđen je radnik prilikom radova na krovu HAZU-a. Eksploziju je izazvao ‘zvončić’ zaostao iz napada na Zagreb 1995. godine.

hazu radovi | foto:baustela.hr

hazu radovi | foto:baustela.hr

Radnici su na zgradi HAZU-a skidali krov te krenuli na uklanjanje ljepenke koja se nalazi ispod gornjeg pokrova. U tome je trenutku jedan od njih naišao na ‘zvončić’ – dio kasetne bombe koje su 2. i 3. svibnja 1995. godine zasule Zagreb. Naprava mu je, navodno, eksplodirala u ruci.

Ozlijeđenom radniku hitno je pružena liječnička pomoć, hospitaliziran je na Klinici za traumatologiju, te mu je potom uspješno operirana ruka. Istovremeno protueksplozivna policijska jedinica pregledala je cijelu zgradu.

Izdvojeni članak

Stručna konferencija HAZU-a: Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

Iz PU Zagrebačke potvrdili su da je došlo do eksplozije koju je izazvao ‘zvočić’, te u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

– Jučer, 25. svibnja oko 9 sati u Centru na Strossmayerovom trgu, tijekom izvođenja radova na krovištu zgrade došlo je do aktiviranja zaostale kazetne bombe i eksplozije u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji državljanin Indije, zaposlenik trgovačkog društva. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, a na mjesto događa izašao je Inspektorat zaštite na radu, objavila je policija.

Voditelj protueksplozijske službe PU zagrebačke, Zlatko Sekačić, jučer je na mjestu događanja izjavio kao se radi o eksplozivnom sredstvu, najvjerojatnije kasetnoj bombici KB1 čijih u prosjeku 10% sastavnih dijelova ne eksplodira nakon raspršenja. Dodao i kako su kasetne bombe o kojima je riječ vojno formacijske proizvodnje, od jakih i otpornih materijala, čime se može objasniti činjenica da ‘zvončić’ na krovu HAZU-a nije eksplodirao gotovo 30 godina.

Podsjetimo, ovo nije prvi ‘zvončić’ koji je pronađen dugo nakon rata. U listopadu 2013. ista je eksplozivna nagrada pronađena na krovu dječje bolnice u Klajićevoj ulici u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap