Pretraga

Strukovne institucije uputile otvoreno pismo predsjedniku Vlade na temu Zakona o prostornom uređenju

A- A+

Pred nekoliko dana je završilo savjetovanje s javnošću Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju. Strukovne institucije iz područje arhitekture i urbanizma su uputile otvoreno pismo predsjedniku Vlade, u kojem se protive predloženim izmjenama i dopunama.

papiri

Foto: Unsplash

Društvo arhitekata Zagreba je na svojim web stranicama objavilo kako stoji iza mišljenja iznesenog u otvorenom pismu upućenom Andreju Plenkoviću. Pismo uz DAZ potpisuju i strukovne institucije HKA, UHA, UHU te AFZG. U pismu tako tvrde da predložene izmjene i dopune vezane uz nadležnost donošenja Državnog plana prostornog razvoja te omogućavanje provedbe pojedinih zahvata mimo prostornih planova (solarne elektrane i sl.) su protuustavne i protuzakonite.

Tvrde da iste narušavaju i ukidaju Ustavom zajamčeno pravo lokalne i područne samouprave o planiranju svog prostora, kao i da se građanima uskraćuje pravo da odlučuju o svom prostoru i time o svome životu i njegovoj kvaliteti. Smatraju i da su navedene izmjene nestručne i kontradiktorne samim načelima prostornog uređenja koje navedeni Zakon utvrđuje. Uzrok tome pronalaze u činjenici da je stručna javnost bila isključena iz radnih skupina za izmjenu zakonodavnog okvira.

Izdvojeni članak

HŽ najavio gradnju nove poslovne zgrade u Branimirovoj ulici, ali DAZ upozorava da je to bez studija i natječaja

Zastoj u izradi planova

Tvrde i da će predložene izmjene uzrokovati višegodišnji zastoj u izradi i donošenju prostornih planova, s obzirom na to da predviđaju prelazak na sustav ePlanovi, koji nije adekvatno testiran. Problem predstavlja i rad na temelju novog pravilnika o prostornim planovima koji još uvijek nije donesen, a nacrt nikada nije prezentiran struci, nositeljima izrade ni drugim sudionicima u sustavu prostornog uređenja.

– Zakoni o prostornom uređenju zadnjih 50 godina reguliraju područje izrade i provedbe prostornih planova. Radi se o interdisciplinarnim, vrlo složenim djelatnostima, koje zahtijevaju uređeni sustav i kontinuitet. Republika Hrvatska je sve to imala: planersku tradiciju dulju od 150 godina, stručne institucije, educirane i licencirane planere i jedinstven prostor čije su prepoznate vrijednosti u najvećoj mjeri očuvane upravo zahvaljujući prostornom planiranju. Iako je važećim Zakonom o prostornom uređenju prostor Republike Hrvatske proglašen osobito vrijednim i ograničenim nacionalnim dobrom, trenutni Zakon, a osobino predložene izmjene te vrijednosti degradiraju, piše u otvorenom pismu.

Prenosimo i čitavo pismo.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pročišćeni tekst Zakona možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap