Pretraga

U Europi otkriveno dosad najveće nalazište zemnih metala

A- A+

Norveška tvrtka pohvalila se najvećim nalazištem rijetkih metala u Europi, procijenjenog mineralnog kapaciteta od 8,8 milijuna tona oksida rijetkih zemnih metala. Zemni metali svrstavaju se u grupu od 30 sirovina koje je EU izdvojila zbog njihovog iznimnog ekonomskog značaja, no istovremeno, njihova nalazišta iscrpiva su i opskrba upitna. Dok je većina nalazišta o kojima je EU ‘ovisna’ u vlasništvu Kine, novo otkriće stoga bi moglo pomoći Europi u očuvanju geopolitičke i ekonomske autonomije, pogotovo budući da su zemni metali od iznimne važnosti u tranziciji na ‘čistu energiju’.

metali | Canva

Rudarska tvrtka Rare Earths Norway prošli tjedan je objavila kako je na jugoistoku Norveške pronađeno dosad najveće nalazište zemnih metala u Europi. Budući da je riječ o jednom od rijetkih nalazišta koja nisu u vlasništvu Kine, ova vijest možebitno predstavlja prijelomni trenutak ne samo za nordijske zemlje već za cijelu Europu.

Izdvojeni članak

Gradnja staklom postaje imperativ, a u Europi samo dva proizvođača

Na prošlotjednoj konferenciji za medije, iz norveške tvrtke, nakon što su objavili novo nalazište, podijelili su i okvirnu procjenu njegovog mineralnog potencijala. Prema procjeni, naime, pronađeno je 8,8 milijuna tona oksida rijetkih zemnih metala, zbog čega se očekuje kako će eksploatacija značajno doprinijeti čitavoj regiji. Ova novost dobiva poseban značaj u ozračju promicanja tranzicije na ‘čistu energiju’, a Europi nudi mogućnost da zadrži relevantnost na tržištu, piše cnbc.com.

Na razini EU, podsjećamo, više je od 30 sirovina od iznimnog ekonomskog značaja, a budućnost opskrbe tim sirovinama zbog nepoznatih podataka o zalihama s pravom se smatra upitnom. U tu grupu sirovina mogu se pribrojati i takozvani rijetki metali, od kojih su neki neizbježni elementi za proizvodnju niske razine ugljika, kao i za druge važne tehnologije, piše ft.com.

U tom smislu, problem je što je Europska unija uvelike ovisna o Kini, jer joj može predstavljati ozbiljnu ekonomsku prijetnju. Iako je Europa dosad imala svoja nalazišta, ona nisu bila dovoljna za pokriti zahtjeve tržišta, pogotovo govori li se o budućim potrebama uslijed sve raširenije tranzicije na ‘čistu energiju. Novootkriveno najveće nalazište zemnih metala u Norveškoj moglo bi pomoći sačuvati geopolitičku i ekonomsku autonomiju EU.

Sve što niste znali o baterijskome boomu, vodiku kao energetskom svetom gralu i izazovima s plastikom, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap