Pretraga

Ugovorena gradnja posljednje dionice Koridora V c ‘teška’ gotovo 6 milijuna eura, izvođač Osijek Koteks

A- A+

Ugovorena je izgradnja posljednje dionice koridora V c na potezu Beli Manastir – granica s Mađarskom. Ugovor je potpisan s tvrtkom Osijek Koteks u vrijednosti 45.902.212,90 eura koja nakon što otvori gradilište ima rok od 18 mjeseci da radove završi. Posljednja dionica duga je 5 kilometara, a obuhvatit će gradnju 9 objekata.

koridor 5c

Koridor 5C, foto: Vlada RH

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Hrvatske autoceste potpisale su Ugovor za izgradnju posljednje dionice koridora V C s tvrtkom Osijek Koteks. Projekt se u cijelosti financira sredstvima razvojne Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz zajma za projekt ‘Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc’. Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 18 mjeseca.

Dionica je dugačka 5 kilometara i sadrži 9 objekata. To su: vijadukt Karašica, nadvožnjak Branjin Vrh, nadvožnjak Gajić, nadvožnjak Rašće, most Karašica 2, most Travnik 1, most Travnik 2 i 2 mosta preko kanala. Od objekta je najduži vijadukt Karašica s 318 metara, a premošćuje željezničku prugu i rijeku Karašicu.

Izdvojeni članak

Popucala donja konstrukcijska ploča 28 milijuna eura vrijednoga mosta na trasi koridora V c

Iz Hrvatskih autocesta ističu kako je do danas je izgrađeno i u prometu 83,6 kilometara autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj od Belog Manastira do granice s Bosnom i Hercegovinom. Autocesta A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj dio je međunarodnog Paneuropskog cestovnog koridora Vc te dio sveobuhvatne TEN-T mreže.

Koridor V c dio europske mreže prometnica s oznakom E-73, koja sjever Europe povezuje s Jadranom. Pruža od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča, a složena je poveznica sjeverne – srednje i južne Europe, te predstavlja izuzetnu vrijednost u kontekstu procesa privredne i prometne integracije srednjoeuropskog prostora.

Pogledajte ovdje godišnje izvješće Hrvatskih autocesta i doznajte koliko je novca od cestarina uprihodovano u 2022. godini.

Copy link
Powered by Social Snap