Pretraga

Ugovori vrijedni preko 12 milijuna eura: Novi zamah za infrastrukturu Dalmatinske zagore

A- A+

Ukupna vrijednost ugovora, koji su jučer uručeni u Imotskom, iznose 12,83 milijuna eura. Bespovratna sredstva dodijeljena su na temelju Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore, potičući održivi razvoj lokalne zajednice i podršku brdsko-planinskim područjima. Kroz ovu inicijativu bit će realizirani brojni razvojni projekti, uključujući izgradnju poduzetničkih zona, vrtića, turističke infrastrukture, i ostalih ključnih elemenata za napredak regije.

Potpisnici projekata u Dalmatinskoj zagori | foto: Ministarstvo

Bespovratna sredstva dodijeljena su temeljem Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore, Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške brdsko-planinskim područjima, te Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini.

Ministar Erlić posebno je istaknuo važnost nacionalnog programa za Dalmatinsku zagoru u svom govoru. Po prvi puta su dodijeljeni ugovori iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore. Taj novi program, koji je dio programa Vlade, najavio je prije godinu dana predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Program, koji je formiran u suradnji s načelnicima i gradonačelnicima u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, temelji se na demografskoj revitalizaciji te gospodarskom rastu i razvoju. Putem današnjih ugovora, izgradit će se 8 poduzetničkih zona, 9 vrtića, infrastruktura za turizam, a realizirat će se i brojni drugi projekti.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban pohvalio je vrijednost ovog programa i izrazio zadovoljstvo spremnošću lokalne razine koja je pripremila kvalitetne projekte. On vjeruje da će ovim projektima uskoro započeti daljnji rast i razvoj potencijala Dalmatinske zagore.”

Gradu Sinju Ministarstvo je dodijelilo 320 tisuća eura za izgradnju dječjeg vrtića u Glavicama, a ugovor je uručen zamjeniku gradonačelnika Denisu Bobeti.

Gradu Vrlici je za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica uručen ugovor vrijednosti 660 tisuća eura. Ugovor je preuzeo gradonačelnik Jure Plazonić.

Gradu Trilju, gradonačelniku Ivanu Bugarinu, uručen je ugovor vrijednosti 630 tisuća eura za dogradnju dječjeg vrtića i jaslica na prostoru bivše tvornice Cetinka.

Načelniku Dicma Petru Maretiću uručen je ugovor vrijednosti 280 tisuća eura za uređenje Radne zone Dicmo, prometne površine – istočna strana.

Za dogradnju DV Žabica, Općina Otok dobila je 580 tisuća eura, a ugovor je uručen načelniku Dušanu Đuli.

Općina Hrvace je za uređenje prometnica i komunalne infrastrukture na području Gospodarske zone Vukove stine – 1. faza dobila 490 tisuća eura, a ugovor je uručen načelniku Dinku Bošnjaku.

Za izgradnju energetski učinkovite infrastrukture unutar Poduzetničke zone Podi, načelniku Dugopolja Perici Bosančiću uručen je ugovor vrijedan 130 tisuća eura.

Kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice, uručeno je 17 ugovora vrijednosti od 571 tisuću eura.

Splitsko-dalmatinska županija je za uređenje školskog igrališta OŠ S.S. Kranjčevića – Lovreć dobila je 50 tisuća eura.

Gradu Vrlici je za rekonstrukcija sportskog igrališta dodijeljeno 25 tisuća eura, Općini Dicmo za uređenje dijela kata zgrade Općine Dicmo u svrhu dječjeg vrtića 30 tisuća eura, a Općini Otok za izgradnju i sanaciju nerazvrstane ceste Kamičak 40 tisuća eura.

Dodijeljen je i jedan ugovor iz Programa podrške brdsko – planinskim područjima i to Splitsko-dalmatinskoj županiji za sanaciju temelja i drenažu OŠ Fra Pavla Vučkovića, vrijednosti 60 tisuća eura.

Temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe europskih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini dodijeljeno je 9 ugovora u vrijednosti 2,03 milijuna eura.

Sredstva su dobili Općina Dugopolje za izgradnju dječjeg igrališta pokraj novog vrtića, vrijednosti 36.609,39 eura, Razvojna agencija Općine Dugopolje – ODRAZ za Razvoj usluga i kapaciteta Razvojne agencije Općine Dugopolje – ODRAZ,10.322,43 eura, Općina Dugopolje za izgradnju zelene tržnice 18.624,33 eura, Općina Dicmo je za Građenje i opremanje zelenog parka Dicmo dobila 16.980,91 eura, Općina Dicmo dobila je sredstva i za Tematski park povijesnih putova i željezničke postaje ‘Rera’ Dicmo 26.608,29 eura.

Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o. temeljem Javnog poziva dobio je za Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj 1.208.570,11 eura te još 575.880,74 eura za Projekt integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo.

Copy link
Powered by Social Snap