Pretraga

Unapređenje cestovne infrastrukture na otocima: Radovi na Cresu, Lošinju, Susku…

A- A+

Trenutno se u Hrvatskoj odvija velik broj radova po pitanju održavanja i izgradnje nove cestovne infrastrukture. Tako su u tijeku radovi na rekonstrukciji državne ceste DC100 (dionica Osor – Nerezine), a uskoro će krenuti obnova dionice Porozina – Dragozetići na Cresui rekonstrukcija dionice Mali Lošinj – Veli Lošinj i dionice od Ćunskog do Kovčanja. U planu je i obnova rive na Susku te obnova Vele Rive.

DC100

DC100 | foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Na otoku Lošinju su trenutno u tijeku radovi na projektu rekonstrukcije državne ceste DC100 na dionici Osor – Nerezine. U sklopu projekta je izvedena kompletna zamjena kolničke konstrukcije s proširenjem ceste, dogradnjom pješačke i biciklističke staze te je izvedeno i novo kružno raskrižje kod lokacije kampa Lopari. Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, je 5. lipnja obišao radove.

Nakon obilaska radova, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Malom Lošinju je održao sastanak s predstavnicima lokalne vlasti te je sudjelovao na svečanosti potpisivanja sporazuma između Hrvatskih cesta i Grada Malog Lošinja vezano uz rekonstrukciju državne ceste DC100 na dionici Mali Lošinj – Veli Lošinj i dionice od Ćunskog do Kovčanja.

Sporazume o reguliranju međusobnih prava i obveza te sufinanciranju radova na navedenim dionicama potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. Vezano za održani sastanak, ministar je izjavio kako se na sastanku razgovaralo o svim bitnim projektima, ponajprije cestovnim projektima, na području Grada Malog Lošinja.

Dionica Porozina – Dragozetići

– Na početku želim naglasiti da na dionici koja je također vezana za Mali Lošinj, ali se teritorijalno ne događa na području Grada Malog Lošinja, to je dionica Porozina – Dragozetići, obnova državne ceste ide jako dobro, tih prvih šest kilometara, naglasio je Butković dodavši kako su, kad govorimo o cestovnoj infrastrukturi i obnovi državnih cesta na području Cresa i Lošinja, stvari dobre te da se obnavljaju i preostale dionice.

Zahvalivši Hrvatskim cestama i njihovoj riječkoj podružnici te gradonačelnicima Malog Lošinja i Cresa, Butković je istaknuo kako je suradnja između i gradova i općina jako bitna kod pripreme projektne dokumentacije i realizacije svih obnova. Ministar Butković osvrnuo se i na potpisivanje dva sporazuma između Hrvatskih cesta i Grada Malog Lošinja dodavši kako se radi o nastavku ulaganja Hrvatskih cesta na području Grada Malog Lošinja.

Izdvojeni članak

Ministar Butković obišao gradilište državne ceste DC403: Kraj radova u ljeto 2023. godine

– Jedna je jako bitna dionica, obnova državne ceste Mali Lošinj – Veli Lošinj, ukupne duljine od 2 kilometra. To je veliki projekt i ukupna vrijednost radova je oko 5,7 milijuna eura bez PDV-a, od čega će Hrvatske ceste preuzeti oko 5 i pol milijuna eura, a ostatak od 135 tisuća eura će preuzeti Grad Mali Lošinj, pojasnio je Butković istaknuvši kako će se nakon ovog potpisivanja objaviti i natječaj za izvođenje radova.

Radovi po završetku turističke sezone

Rekao je i kako je drugi sporazum za izgradnju nogostupa, oborinske odvodnje i potpornih zidova također na državnoj cesti od Ćunskog do Kovčanja, ukupne duljine 3,1 kilometar, gdje je odabran izvoditelj. Istaknuo je kako je to ukupna vrijednost radova od oko milijun i pol eura – Hrvatske ceste će financirati 950 tisuća eura, a ostatak od 400 i nešto tisuća eura Grad Mali Lošinj. Rekao je i kako će radovi krenuti sredinom rujna, po završetku turističke sezone. Naglasio je i kako se rješavaju svi problemi koji se tiču cestovne infrastrukture.

Druga tema sastanka bila je vezana uz lučke projekte, a kako je pojasnio ministar, sa Županijskom lučkom upravom Ministarstvo dobro surađuje na čitavom nizu projekata. Istaknuta su dva projekta – obnova Vele Rive i projekt 3. i 4. faze obnove rive na Susku.

– Jedan je obnova Vele Rive za koji će Ministarstvo dati punu podršku. To je projekt vrijedan negdje oko malo više od 2 milijuna eura i kada Županijska lučka uprava bude imala spremnu građevinsku dozvolu, ona će je kandidirati prema nacionalnim sredstvima, izjavio je Butković dodavši kako je dobro da se nastavi s ulaganjima u lučku infrastrukturu.

Izdvojeni članak

Ministar Butković bio na otvorenju nove obale u Bakru: ‘Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali’

Renesansa posljednjih godina

Rekao je da to rade na čitavoj obali i da misli na renesansu koja se dogodila posljednjih godina, gdje su sad već ulaganja preko 300 milijuna eura u lučku infrastrukturu, u obnovu riva, lukobrana i izgradnju novih luka. Dodao je i kako će se s ulaganjima nastaviti i kroz nacionalna, ali i kroz europska sredstva.

Vezano za projekt 3. i 4. faze obnove rive na Susku, koja je pred izdavanjem građevinske dozvole, Butković je istaknuo kako se radi o projektu ukupne vrijednosti negdje oko 7 milijuna eura te da će se također pomoći kroz europska sredstva da se taj projekt završi, čime će zapravo sve faze izgradnje rive na otoku Susku biti završene.

Svoje obraćanje je Butković zaključio istaknuvši kako se, što se tiče Malog Lošinja, nastavlja sa velikim ulaganjima te da svi koji se zalažu da veliki projekti na jednom od naših najljepših otoka i gradova na otocima, to je Mali Lošinj, idu naprijed imaju njegovu potporu.

Copy link
Powered by Social Snap