Pretraga

Velebni projekt grada na dva kontinenta: Što za Erdoğanov režim znači izgradnja novog Bospora?

A- A+

Plan izgradnje velebnog Istanbulskog kanala najnovija je umotvorina turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koja bi mogla biti prekretnica njegove vladavine. Veliki trijumf ili veliki podbačaj turskog predsjednika u povijest će otići ili kao najznačajniji projekt grada na dva kontinenta ili kao megalomanski promašaj Erdoğanove vladavine.

istnbul

Istanbul | foto: Unsplash

Iako se velikom planu turskog predsjednika većina protivi, on od projekta kojim želim potvrditi svoju moć ne odustaje.

Izgradnja velebnog kanala Istanbula novi je projekt turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, a po svemu sudeći za njega i ključan. Izgradnja kanala koji bi trebao postati novi Bospor projekt je koji bi, s obzirom na svoje razmjere, mogao imati itekakav učinak na njegov režim.

Hoće li novi Bospor biti trijumf jednog od najznačajnijih turskih vladara ili njegova velika propast?

Nezadovoljstvo većine

Priča o gradnji novog kanala Istanbula u javnosti je već probudila brojne reakcije. Kao neki od ključnih razloga protiv izgradnje novog kanala navode se ekološki, ekonomski i politički razlozi. No, unatoč kolebanjima i brojnim raspravama turski predsjednik od projekta, izgleda, ne odustaje.

Novim kanalom spojit će se Crno i Mramorno more i to u duljinu od 45 kilometara, dok će dubina biti oko 25 metara, a širina 150. Prema trenutnim projekcijama propusna moć kanala bila bi veća od 86.000 brodova godišnje, navode iz Jutarnjeg.

No, iako je većina protiv izgradnje kanala, izgleda da razlozi za ipak postoje. Kako navode njegovi pristaše, Bospor polako postaje sve nepovoljniji za brodove od 150 do 200 metara što bi se novim kanalom trebalo riješiti pa brodovi više neće morati mijenjati kurs.

istanbulski kanal

Istanbulski kanal, ilustracija | foto: Screenshot Google maps

Osim kanala u planu je i izgradnja naselja za oko 1,2 milijuna stanovnika kojim se također planira rasteretiti Bospor. Ipak, gradonačelnik Istanbula na projekt gleda sasvim drugačije od turskog predsjednika, a kao argumente navodi nedavan slučaj broda u Suezu.

– Kanal Istanbul nasušna je potreba, jer pitanje je dana kada se to može dogoditi Bosporu, a što ako se izlije nafta, zabrinuto navodi Ekrem Imamoğlu, koji istupa s parolom ‘Ili kanal ili Istanbul’, prenosi Jutarnji.

Prema podacima najnovijih anketa tek je osam posto stanovnika Istanbula za izgradnju novog kanala. No, unatoč tome, projekt vrijedan oko 15 milijardi dolara, izgleda, ipak će se realizirati.

Velebni projekt grada na dva kontinenta: Što za Erdoğanov režim znači izgradnja novog Bospora?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap