Pretraga

Venecija umalo stavljena na popis ugrožene svjetske baštine: Evo što to znači!

A- A+

UN-ova agencija UNESCO, koja brine o dobrima diljem svijeta, nedavno je skoro stavila Veneciju na popis ugrožene svjetske baštine. Venecija je status svjetske baštine dobila 1987. godine, a već neko vrijeme je izgledno da bi ga mogla i izgubiti.

foto: Pexels; Chait Goli

Venecija je za dlaku izbjegnula stavljanje na popis ugrožene svjetske baštine. Iako to nije kazna, svakako je svojevrsna sramota – pokazuje manjak brige o mjestima koja su se kroz povijest pokazala izrazito bitnima. Venecija je sasvim sigurno zasluženo dobila svoj status kulturne baštine, a čini se da bi ga jednako zasluženo mogla i izgubiti.

Talijanska vlada je nedavno napokon zabranila ulaz kruzerima u lagunu pa zbog toga i nije označena kao ‘ugrožena’, ali moguće je da u budućnosti to neće biti dovoljno. Italije će prije novog sastanka odbora za dvije godine morati razraditi prijedlog i niz mjera s rokom provedbe. Također, UNESCO je od Italije zatražio i ažurirano izvješće o stanju očuvanosti do 1. prosinca 2022.

U Veneciji se nalazi mali milijun bitnih građevina i mjesta – od Markovog trga, pa do Duždeve palače. Nalaze se tamo i razne crkve, kao što su bazilika svetog Marka, crkva sv. Zaharije i Santa Maria della Salute. Venecija je posebno po svojim kanalima i vožnjama gondolama, koje su stoljećima motiv europskog, ali i svjetskog umjetničkog stvaralaštva.

Izdvojeni članak

Ovogodišnje izdanje venecijanskog bijenala arhitekture bavi se pitanjem ‘Kako ćemo živjeti zajedno’

Kada bi se Venecija našla na popisu ugrožene svjetske baštine, to bi značilo i da postoji mogućnost gubitka statusa. Iako su do sada registrirana samo tri takva slučajeva, otkako postoji UNESCO, upravo je na ovom sastanku odbora odlučeno da će Liverpool izgubiti svoj status. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap