Pretraga

[VIDEO] Kućice za napuhavanje s PVC oplatom u koje se za dva sata izlije beton

A- A+

Nove tehnike građenja stalno pomiču granice što se tiče brzine, smanjenja troškova izgradnje i iskoristivosti materijala. Tvrtka Automatic Construction je predstavila ‘kuću na napuhavanje’.

Naspram klasičnih tehnika građenja, cijena ovakve izgradnje je mnogo povoljnija | Automatic Construction

Posljednjih godinu i pol, njujorški startup Automatic Construction razvijao je građevinsku tehniku koja omogućuje njegovim radnicima izgradnju kuće pumpanjem betona u njezine zidove. Tvrtka procjenjuje da se kuće izgrađene ovom tehnikom mogu podići za manje od sat vremena i da koštaju otprilike jednu petinu cijene tradicionalnijih metoda livenog betona koje se koriste za izgradnju komercijalnih objekata i obiteljskih kuća u SAD-u.

Koncept kućica za napuhvanje u koje se pumpa beton

Koncept kućica na napuhavanje (inflatable house) su u biti kuće dobivene pumpanjem betona u prednapuhanu PVC oplatu. Za sada su kuće izgrađene samo od betona, a osnivači planiraju ugraditi armaturu i čelične sajle koje bi učvrstile beton i koje bi prethodno bile ugrađene u oplatu.

Ideja je da kamion isporučuje ‘smotanu’ verziju budućeg doma. Struktura, izrađena od PVC-a, zatim se izvalja i napuhava pomoću konvencionalnih građevinskih zračnih kompresora. Zapravo, dvije su strukture napuhane u ovoj fazi. Prvi, koji se naziva potpora, nalazi se s unutarnje strane kako bi podupirao nadolazeću zgradu dok je izliven i nosi težinu krova. Druga je stvarna kuća na napuhavanje, koja je, tehnički, napuhana samo toliko dugo da se beton može pumpati s jednog kraja, dok se zrak usisava s drugog.

Svoj su izum nazvali ‘fleksibilna tvornička oplata’ (Flexible Factory Formwork) na napuhavanje i ušli u proces patentiranja. Proces dobivanja kuće od balona vrlo je jednostavan: PVC oplata se u rolama dostavlja na gradilište, postavlja se na željenu poziciju na prethodno napravljenu podlogu, oplata se pumpa zrakom, dizana oplata ispunjena je betonom koji ima posebnu mješavinu i lakši je od uobičajenog betona.

To je neobična metoda, ali za svijet koji se našao u stambenoj krizi – mnogo obećava. UN procjenjuje da ćemo do 2030. trebati izgraditi 96.000 pristupačnih domova dnevno za smještaj tri milijarde ljudi koji će trebati pristup odgovarajućem smještaju. U nastojanju da ubrzaju gradnju i smanje troškove, arhitekti i građevinske tvrtke podjednako su prihvatile 3D tiskane kuće, modularne zgrade, čak i robote, ali za Automatic Construction, odgovor leži u tehnici izgradnje ‘fleksibilna tvornička oplata’ na napuhavanje.

Za malu kuću od 18 kvadrata dovoljno i dva sata

– Naše rješenje je malo i napuhava se na licu mjesta, kaže Alex Bell, izvršni direktor tvrtke. Ispumpavanje oplate betonom je proces sličan 3D printanju betona, ali za razliku od ovog procesa gdje se beton ispumpava u slojevima, ovdje se beton ispumpava u jednoj seriji. Ovaj način pumpanja betona je brži od 3D printanja betona. Za kuću površine 18 četvornih metara potrebno je 10 minuta za pumpanje PVC oplate i samo sat i pol za pumpanje betona.

Nakon što se beton stvrdne, PVC folija ostaje na mjestu i djeluje kao vodootporna barijera. Sljedeći korak u izgradnji kuće je izrada vrata, prozora, fasada, pregradnih zidova, vodovodnih i kanalizacijskih instalacija itd. Osim što je ovakav način gradnje brz, prema riječima osnivača, smanjuje potrebu za radnom snagom za čak pet puta, a gradilište nema otpada.

Pitanje je hoće li ovakva metodologija gradnje kuća dobiti na značaju i hoće li biti prihvaćena u građevinskoj industriji. Kako startup postoji tek dvije godine, još je prerano predviđati. Sudeći prema izjavama osnivača, ostvarili su kontakte s nekim od najvećih svjetskih građevinskih tvrtki i zadovoljni su prvim reakcijama.

Copy link
Powered by Social Snap