Pretraga

Video priča: Alexei Navalny otkrio ‘novi Versailles’ predsjednika Putina

A- A+

Kada je 2005. godine u javnost izašla priča o izgradnji dječjeg igrališta na obali Crnog mora, odmah je privukla pozornost ruske javnosti, posebno političkih aktivista. Šest godina kasnije fotografije s gradilišta pokazuju nešto sasvim drugačije. Na više od 17.000 metara kvadratnih izgrađena je jedna od najluksuznijih rezidencija na svijetu. Alexei Navalny otkrio je priču o novom Versaillesu ili Zimskoj palači predsjednika Vladimira Putina.

Rezidencija Vladimira Putina | foto: Dmitry Shevchenko

Rezidencija Vladimira Putina | foto: Dmitry Shevchenko

Zemljište na kojem se nalazi Putinova rezidencija proteže se na više od 7000 hektara, a pravo na korištenje ima do 2068. godine.

Alexei Navalny, jedan od najvećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je na YouTube profilu svoje Anti Korupcijske Organizacije (FBK) video u kojem u skoro dva sata objašnjava na koji način se gradila Putinova rezidencija na obali Crnog mora. Riječ je o kraljevskoj palači, kako ju Navalny naziva, smještenoj nedaleko od Gelendzhika.

Palača, koja je bila spremna za useljenje i prije šest godina, tada ipak nije postala rezidencija ruskog predsjednika Putina. Naime, nakon što je godina građena od najluksuznijih materijala, pojavio se problem s ventilacijom i plijesni. Tada je, navodi Navalny, gradnja krenula ispočetka, a milijarde su bačene u smeće.

Tko je Alexei Navalny?

Alexei Navalny jedan je od najistaknutijih lidera ruske oporbe, a poznat je i po vođenju prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina. Javnosti postaje poznat 2008. godine kada na svom blogu objavljuje podatke o nesavjesnim potezima u ruskoj politici, a zbog kojih je došlo do ostavki. Unatoč pravnim problemima, 2013. godine kandidira se za gradonačelnika Moskve na kojima završava kao drugoplasirani, iza Putinovog kandidata. Njegov uspjeh potaknuo je jačanje ruske opozicije.

Tajno gradilište na obali Crnog mora

Prije deset godina ruski aktivisti ušli su na područje gradilišta. Tada su nastale jedine fotografije koje prikazuju dijelove unutrašnjosti predsjednikove palače. Iako su ih čuvari uhvatili i oduzeli im sav materijal, jedna memorijska kartica s vrijednim fotografijama provukla im se kroz prste.

Alexei Navalny u svojem najnovijem filmu navodi kako su Vladimiru Putinu palaču pomogli izgraditi njegovi prijatelji, a njena vrijednost procjenjuje se na 1,35 milijardi američkih dolara. Novac je potrošen na izgradnju brojnih konstrukcija koje se nalaze na površini koja okružuje palaču, a među kojima su amfiteatar, igralište za hokej, kuća za goste, prostorije za radnike… Osim toga, palača ima vlastiti telekomunikacijski toranj, kotlovnicu i plinsku stanicu.

Posebnu pozornost privlači tunel, napravljen kroz planine, a koji vodi do obale Crnog mora. Riječ je o tunelu kojeg su gradili ljudi zaduženi za izgradnju metroa. Riječ je o prostoru koji je, osim kao put do obale, zamišljen i kao sklonište u slučaju rata ili nekog drugog tipa napada na rezidenciju.

Moskovski kremlj negira ikakvu povezanost s rezidenciju, kao i to da ona pripada predsjedniku Putinu. Priča o najskupljoj palači na svijetu objavljena je dva dana nakon povratka Alexeia Navalnyija u Moskvu iz Njemačke, u kojoj je bio zbog liječenja nakon što je na ljeto prošle godine otrovan.

Od 30. minute videa možete vidjeti kako izgleda rezidencija iz zraka.

Copy link
Powered by Social Snap