Pretraga

VIDEO: Produžetak Branimirove od 20 milijuna eura, otvorena prva dionica u Sesvetama, što slijedi?

A- A+

Na ljeto 2023. godine, u Zagrebu počelo je produljenje Branimirove ulice, za koje je iz gradskog proračuna osigurano 20 milijuna eura. Radovi bi trebali prometno rasteretiti istočni dio grada, a prilikom početka provedbe projekta, najavljene su tri faze produženja. U okviru prve faze rekonstruirana je cestovna infrastruktura sa četiri trake, pješačko-biciklističkim stazama te autobusnim ugibalištem koja je danas puštena u promet. Zbog spremnosti projekta slijedi treća faza, a potom i druga – najkompleksnija.

kraj radova na Branimirovoj | Grad Zagreb/Martina Gelenčir (Canva)

Danas je u promet puštena produžena Branimirova ulica u Sesvetama, na dionici od Zagrebačke do Brestovečke ceste. Kraj ovih radova predstavlja završetak prve od ukupno tri faze izgradnje kojom Sesvete dobivaju novi važan prometni pravac. Radovi su uključivali izgradnju prometnice sa četiri trake, pješačko-biciklističke staze te autobusnog ugibališta na trasi dugoj 1.177 metara, a izvedena su i četiri nova raskrižja sa semaforima.

Zbog spremnosti projekta, u izgradnju će krenuti treća dionica od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske ceste, dok će na kraju biti izvedena poveznica. Drugim riječima, dionica od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića koja je građevinski najsloženija jer uključuje nadvožnjak iznad potoka Vuger te Kašinske ceste, kao i propust iznad planinarskog puta izvodit će se posljednja.

– U inicijalnoj lokacijskoj dozvoli za drugu dionicu prometnica je planirana u nasipu kroz dolinu potoka Vuger s malim propustom preko potoka. To smo promijenili te se dolina potoka Vuger ostavlja u najvećoj mogućoj mjeri otvorena za pješački promet i najmanje moguće se zadire u postojeću šumu Novoselčina, komentirao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Izdvojeni članak

Rasterećenje prometa u Zagrebu – nakon produženja Branimirove, za 14 milijuna eura produžuje se Kolakova

Za sve tri faze Branimirove, podsjetimo, iz gradskog je proračuna osigurano oko 20 milijuna eura. Isto tako, napomenuo je Tomašević, osigurana su i sredstva za produljenje Kolakove od 2,8 kilometara, od Dankovečke do Branimirove, a radi se o investiciji od još 14 milijuna eura iz gradskog proračuna. Dugoročno, plan je Aveniju Dubrava i Zagrebačku ulicu oblikovati kao ugodne gradske avenije s drvoredima i drugim elementima zelene infrastrukture.

– Spajanjem produljene Kolakove i Branimirove otvorit ćemo značajan novi prometni koridor sjeverno od Avenije Dubrava i Zagrebačke ceste u Sesvetama i prometno rasteretiti središnje prometnice u ove dvije zagrebačke četvrti, zaključio je Tomašević.

Za treću i ujedno najkompleksniju fazu, mijenjalo se planove u odnosu na izvornu ideju kako bi se sačuvala prohodnost dolinom rijeke Vuger. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap