Pretraga

[VIDEO] Stara Vlaška postaje pješačka! Bit će postavljene žardinjere s magnolijama i divljim trešnjama

A- A+

Od kraja ovog mjeseca, dio stare Vlaške će biti zatvoren za automobilski promet. Početna je to faza projekta kojim Možemo! želi smanjiti promet u centru Zagreba te grad učiniti pristupačnijim za pješake.

Dio stare Vlaške danas i nekada u budućnosti | foto: Grad Zagreb, screenshot PPT -Pješačka zona stara Vlaška

Na današnjoj konferenciji, o preuređenje dijela stare Vlaške između Draškovićeve i Palmotićeve ulice, govorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Najavio je da će otvorenje preuređene stare Vlaške biti 28. svibnja kada će prigodno biti održan koncert kao i sajam obrtnika budući da je Vlaška nekad bila ulica obrtnika. Također, na taj dan, udruženim će snagama umjetnici zajedno s djecom oslikavati parter.

Idejni nacrt pješačke zone u Vlaškoj ulici | foto: Grad Zagreb, screenshot PPT -Pješačka zona stara Vlaška

Danas je dotični dio Vlaške zakrčen automobilima, a cilj ovog projekta je smanjiti automobilski promet u samom centru Zagreba i shodno tome, omogućiti razvitak drugih oblika prometa, kao što su pješački i biciklistički. A upravo je Vlaška prvi dio ovog projekta koji će se pretvoriti u pješačku zonu.

Kako je kazao Korlaet, odabrani arhitektonski ured za privremeni projekt redizajna dijela stare Vlaške su danski Healthysystems te hrvatski Studio II. Ova preobrazba je privremena jer će za trajnu biti potreban javni urbanistički natječaj.

Izdvojeni članak

Zagreb polako postaje pristupačniji za pješake: Dio stare Vlaške se pretvara u pješačku zonu

Planirani komunalni stol | foto: Grad Zagreb, screenshot PPT -Pješačka zona stara Vlaška

Tako će biti postavljeno deset okruglih žardinjera, u kojima će biti zasađene mladice drveća ili grmolike sadnice. Ove će žardinjere ujedno služiti i kao klupe te će biti postavljene na privremene pozicije uz mogućnost premještaja u skladu s odazivom javnosti. Vrste drveća koja će se posaditi su magnolija, japanska šjiva i neke grmolike sadnice. Nakon što stabla porastu, a njihova mjesta imaju pozitivan odaziv javnosti, mogu se trajno locirati.

Dijelovi podne plohe oko žardinjera će biti oslikani, a urbana oprema koja će tu s vremenom biti postavljena, će biti napravljena od recikliranog betona (drobljenog betona ili opeke koji su se uklonili nakon potresa). Također, jednom kad budu maknuti štandovi obrtnika, planira se postaviti i komunalni stol gdje će se ljudi moći slobodno i otvoreno družiti.

[VIDEO] Stara Vlaška postaje pješačka! Bit će postavljene žardinjere s magnolijama i divljim trešnjama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap