Pretraga

Više od pola milijuna eura za lokalne infrastrukturne projekte pogranične suradnje Hrvatske i Srbije

A- A+

U Osijeku su dodijeljeni ugovori za projekte u sklopu Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije. Riječ je o 25 ugovora vrijednosti 543.671,06 eura, od kojih se dio odnosi na zajedničke razvojne infrastrukturne projekte.

partnerstvo

partnerstvo | foto: Freepik

Program doprinosi osnaživanju pograničnog područja dviju zemalja, njihovom gospodarskom i sveukupnom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.

Ugovore je korisnicima uručio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Domagoj Mikulić, koji je tom prigodom naglasio kako su MRRFEU i Vlada RH svjesni svih problema hrvatske nacionalne manjina u Srbiji te im nastoji pomoći u svakoj prigodi.

Izdvojeni članak

Izgradnja brze željeznice Beograd-Niš koštat će milijarde: EU Srbiji dala do sada najveću donaciju

– Ta pomoć nije samo deklarativna nego se ogleda i kroz projekte poput današnje dodjele 25 ugovora ukupne vrijednosti 543.671,06 eura. Ogleda se i kroz izgradnju Hrvatske kuće, koju smo nedavno otvorili u Subotici, a snažnu poruku šaljemo i odlukom kojom su u proračunu za 2024. godinu predviđena sredstva znatno viša sredstva, u iznosu od dva milijuna eura, kao i da smo u korisnicima našli izvrsnog partnera za realizaciju projekta koji svima koriste i čine život lakšim i boljim i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, rekao je Mikulić.

Ovom je prilikom istaknuto i kako je do 4. rujna 2023. otvoren javni poziv na Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, u vrijednosti od 17,4 milijuna eura EU sredstava.

Četiri hrvatska i slovenska grada imaju projekt očuvanja prirodnih lokaliteta vrijedan 1,9 milijuna eura, doznajte više ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap