Pretraga

Četiri hrvatska i slovenska grada imaju projekt očuvanja prirodnih lokaliteta vrijedan 1,9 milijuna eura

A- A+

Četiri grada udružila su se kako bi očuvali prirodnu baštinu konstrukcijom šetnice koja će omogućiti kontrolirano kretanje turista i rekreativaca. U tomu će uvelike pomagati i virtualni vodič.

šumski potok

šumski potok | foto: Freepik

Grad Ogulin za EU financiranje prijavio je projekt šetnice po ogulinskom Zagorju. Obuhvaća konstrukciju rute na kojoj se nalaze rijeka Zagorska Mrežnica, Šmitovo jezero, jezero Sabljaci, speleološki objekti, izvori i ponori kao što su Rupečica, izvor Zagorske Mrežnice, Zagorska peć i sustav Pećine-Veliko vrelo.

Očuvati netaknutu prirodu

Riječ je o projektu vrijednom 1,9 milijuna eura koji je rezultat suradnje dva hrvatska grada, Ogulina i Pazina, te dva slovenska grada Pivkom i Postojnom. Vrijednost dijela koji će se provoditi na području Ogulina iznosi 453.910 eura.

Iz Grada Ogulina ističu kako projekt ne obuhvaća izgradnju klasične turističke infrastrukture kakva je karakteristična za, primjerice, nacionalne parkove.  Naime, objašnjava, cilj projekta je vrijedne lokalitete očuvati netaknute u prirodnom obliku kakvi jesu.

Izdvojeni članak

Koprivnica je hrvatska zelena oaza: U gradu je posađeno oko 3 tisuće stabala

Virtualni vodič

Projekt šetnice po ogulinskom Zagorju uključuje i jednu posebnost – virtualnog vodiča koji će omogućiti da se biciklisti, pješaci i planinari rutom mogu kretati uz pomoć aplikacija na pametnim uređajima. Virtualni će vodič pružati informaciju kako stići do svake lokacije koju šetnica uključuje, te će posjetiteljima biti na raspolaganju u svako doba dana.

Također, na ovaj način svi koji se rutom kreću moći će dobiti informacije o svakom pojedinom lokalitetu, prostorne prikaze (karte), video i 3d materijale snimljene na lokacijama, kako nadzemnih tako i podzemnih i podvodnih/potopljenih dijelova i druge informacije.

Doznajte ovdje sve o zelenoj strategiji grada Bjelovara čiji je cilj također očuvanje prirode, ali i širenje zelenila u urbanim zonama.

Copy link
Powered by Social Snap