Pretraga

Za sanaciju lukobrana i rekonstrukciju rive Pula ima 2 projekta ukupne vrijednosti 32 milijuna eura

A- A+

U pulskoj Komunalnoj palači održan je radni sastanak vezan uz dva velika infrastrukturna projekta. Riječ je o sanaciji pulskog lukobrana i rekonstrukciji gradske rive čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 32 milijuna eura.

Pula

Pula | foto: Grad Pula

U raspravi o realizaciji projekata sudjelovali su potpredsjednika Vlade i ministar, Oleg Butkovića, gradonačelnik Grada Pule, Filip Zoričić, župan Istarske županije, Boris Miletić, član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović i ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos. Zaključeno je kako su oba projekta u prethodnom razdoblju dobro napredovala. Naime, dok sanacija lukobrana već spremno čeka ugovor o bespovratnim sredstvima, za obnovu glavne pulske šetnice dogovoreno je partnerstvo Grada Pule i tvrtke ACI d.d., te se uskoro očekuje idejno rješenja.

Za lukobran 20, a za rivu 12 milijuna eura

Oba projekta su pod ingerencijom Županijske lučke uprave, odnosno Grada Pule. Izgradnja lukobrana predstavlja investiciju vrijednu približno 20 milijuna eura dok se očekuje da će rekonstrukcija rive koštati oko 12 milijuna eura. Istaknuto je kako je financijska vrijednost projekata velika te da bi se, bez pomoći Ministarstva, Vlade i europskih sredstava, projekti teško mogli realizirati.

Ministar Butković ovom je prilikom rekao da bi projekt izgradnje lukobrana trebao naći svoje mjesto u novoj financijskoj perspektivi koja bi se trebala otvoriti na jesen, što pak ostavlja dovoljno vremena Lučkoj upravi za ishođenje građevinske dozvole i pripremu dokumentacije. Kada je u pitanju projekt u ingerenciji Grada Pule i djelomično ACI-ja rečeno je kako se od ACI d.d. i Grada Pule očekuje da kvalitetno idejno rješenje koje će se djelomično financirati iz europskih sredstava.

Izdvojeni članak

Projekt Pula centar vrijedan 89 milijuna eura aktiviran u Velom Vrhu i Šijanima

Moglo je i ranije, ali nije bilo novca

– Imamo dva vrlo velika projekta ovdje u Puli u Istri kada govorimo o lučkoj infrastrukturi. Jedan vrlo ozbiljan koji bi trebao već ove godine imati ugovor o bespovratnim sredstvima, a ovaj drugi, kad se govori o rekonstrukciji rive, za to će trebati nekoliko mjeseci da se još pripremi, zaključio je Butković naglasivši kako su Ministarstvo i Vlada dali punu potporu realizaciji oba projekta.

Istarski župan Miletić oba je projekta ocijenio iznimno vrijednim za Pulu i Istarsku županiju te je dodao kako je projekt za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju pulskog lukobrana napravljen još 2004. godine, a građevinska dozvola za sanaciju lukobrana ishodovana 2008. godine. Spomenu je i da je realizaciju projekta kočilo nepostojanje europskih sredstva s pravom pristupa.

Drugi najveći hrvatski otok dobio novu luku, sve o tome projektu doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap