Pretraga

Drugi najveći hrvatski otok dobio novu luku: Projekt vrijedan 1,2 milijuna eura

A- A+

Otvorena je nova luka u Poratu, u Malinskoj na Krku. U pitanju je projekt vrijedan 1,2 milijuna eura, u sklopu kojeg je produžen lukobran za 77 metara i osigurano je 14 novih komunalnih i nautičkih vezova.

luka porat malinska

Luka Porat u Malinskoj | foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Radovima u okviru projekta ‘Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Porat – I faza‘ osigurano je novih 14 komunalnih i nautičkih vezova, čime je ukupan broj vezova u komunalnom i nautičkom dijelu luke povećan na ukupno 103 veza, čime je dostignut i viši standard lučke infrastrukture, unaprjeđenjem zaštićenosti akvatorija luke od vjetrova i valova.

Financijska sredstva za realizaciju 1. i 2. uporabne cjeline osigurana su u okviru projekta ‘Izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture’, temeljem suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, koje je u tu svrhu osiguralo 902.549,64 eura tijekom 2021. i 2022. godine.

Radovi na Projektu trajali su od 28. rujna 2022. godine do 7. travnja 2023. godine, a 19. lipnja ove godine izdana je pravomoćna Uporabna dozvola za I. fazu 2. uporabne cjeline. Tada je luka Porat i službeno predana na uporabu svojim korisnicima.

Izdvojeni članak

Revitalizacija šibenskih otoka: Povučeno preko 250 tisuća eura bespovratnih EU sredstava

Produženje lukobrana za 77 metara

Ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković rekao je da proces stvaranja luke traje i zahvalio svima koji su sudjelovali u dosadašnjoj realizaciji 70 posto luke, što uključuje produženje lukobrana za 77 metara. Time je dobivena sigurna luka, dok se preostalih 30 posto radova očekuje realizirati tijekom sljedeće godine.

U prigodnom govoru povodom otvorenja luke potpredsjednik Vlade i ministar Butković uputio je čestitku mještanima na obnovljenoj i osuvremenjenoj luci, kao i izvođačima radova na kvalitetno i pravovremeno izvršenim infrastrukturnim radovima. Istaknuo je pritom značaj realiziranih rekonstrukcijskih radova, ali i ukupnog ulaganja u pomorsku infrastrukturu, duž hrvatske obale i otoka.

Ministar Butković je naglasio i da je ovo nakon mjesec i pol dana drugi projekt na otoku Krku. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zajedno s Primorsko – goranskom županijom i Općinom Malinska realiziralo je Projekt u iznosu od 1,2 milijuna eura, od čega je preko devetsto tisuća eura nacionalnih sredstava, koje je Vlada izdvojila za realizaciju ovog Projekta. Kako je objasnio Butković, renesansa na hrvatskoj obali, koja je krenula prije nekoliko godina, nastavlja se.

Izdvojeni članak

Veliki projekti na Krku: U planu izgradnja nove dvorane, građani pozvani da se uključe u izradu Plana razvoja

Renesansa na hrvatskoj obali

– Nema obalne županije, nema otoka ili mjesta i grada u priobalju gdje se ne obnavljaju rive i gdje se ne grade lukobrani. U tom smislu izražavam zadovoljstvo da, kao ministar mora, prometa i infrastrukture možemo reći da se ti projekti nastavljaju, kao i njihovo financiranje kroz novu omotnicu, kroz Nacionalni program otpornosti i oporavka i naravno, kroz nacionalna sredstva, rekao je ministar Butković.

Podsjetio je i kako na području Primorsko – goranske županije predstoji još mnogo aktivnosti na realizaciji projekata u pripremi, za koje se očekuje vrlo skoro ishodovanje potrebne građevinske dokumentacije i dozvola za gradnju, slijedom čega se očekuje i skori nastavak započetih ulaganja.

– Pet europskih projekata ovdje smo završili, što je nešto više od 25 milijuna eura ulaganja, dok su ukupna ulaganja preko 300 milijuna eura, na čitavoj hrvatskoj obali, zaključio je potpredsjednik i ministar Butković.

Luku je svečano otvorio hotelijer i ribar Ivan Šabalja. Na otvorenju luke su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić i predsjednik Mjesnog odbora Malinska – Vantačić Nenad Šabalj.

Copy link
Powered by Social Snap