Pretraga

Zelena transformacija Zagreba: Sadi se 8 tisuća novih stabala

A- A+

Na području Zagreba do travnja 2024. godine posadit će se 8 tisuća novih stabala kao odgovor Grada Zagreba na negativan utjecaj klimatskih promjena. Unutar ove kvote biti će posađeno 3.562 stabla kao zamjena za uništena stabla u srpanjskom nevremenu.

priroda park zelenilo drvo

Ilustracija, foto: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će na području grada do travnja 2024. godine biti zasađeno 8 tisuća novih stabala, što je jedno stablo na svakih 100 stanovnika. Tomašević je naglasio da će se ova zelena inicijativa pretvoriti u zelenu tradiciju jer će se praksa sadnje stabala nastaviti svake godine. U zadnjih deset godina u prosjeku je sađeno dvije tisuće stabala godišnje.

Iz Grada kažu da je ozelenjivanje jedan od najprimjerenijih odgovora na negativan utjecaj klimatskih promjena – pruža hlad i snižava temperaturu za vrijeme ljetnih vrućina. Jesenska sadnja obuhvatit će sve gradske četvrti, a izbjegavat će se sadnja alergenih vrsta. Breze i topole zamjenjivat će se gdje god je to moguće, čak i u drvoredima.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Majstori motorne pile i fizike, pogledajte video kako se (ne)ruši stablo

Sadnja je planirana na površinama u vlasništvu Grada, primarno uz gradske avenije i glavne prometnice te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno. Posadit će se 3.562 stabla kao zamjenu za uništena stabla u srpanjskom nevremenu. Njih 3.765 bit će posađeno na 88 lokacija po Gradskim četvrtima. Dodatno će biti zasađene 653 sadnice u sklopu Plana komunalnih aktivnosti.

Kako se na moderan način, uz pomoć dronova obavlja pošumljavanje, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap