Pretraga

Zeleni grad za zeleni planet: Nova kampanja Greenpeacea Hrvatska protiv klimatskih promjena bori se zelenilom

A- A+

Novom kampanjom Greenpeacea Hrvatska naglašava se važnost zelenila u gradovima u borbi protiv klimatskih promjena. Stvaranje novih zelenih površina u gradovima imperativ je u ublažavanju klimatskih promjena, povećavanju bioraznolikosti, poboljšavanju kvalitete zraka, smanjenju buke i općenitom unapređenju kvalitete života u gradu.

zazeleni grad

#ZazeleniGrad | foto: Bojan Haron Markičević, Greenpeace Hrvatska

U svojoj kampanji #Zazelenigrad Greenpeace provodi anketu o važnosti parkova i zelenih površina za svakog tko živi u urbanoj sredini.

Ne dođe li do globalnog preokreta u ublažavanju klimatskih promjena, do kraja 21. stojeća Zagreb i ovaj dio Europe može očekivati porast temperature čak do 4,5 °C2. Europska agencija za okoliš Hrvatsku svrstava među zemlje najpogođenije klimatskim promjenama u Europi u odnosu na BDP, uz financijske štete posljednjih godina u približnom iznosu od 300 milijuna eura godišnje, navode iz Greenpeacea Hrvatska.

Istraživanje zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokazuje da veći stupanj izgrađenosti i urbanizacije donosi i više temperature pa tako primjerice, po mjerenjima DHMZ-a, postaja Grič koja je u centru Zagreba, očitava više temperaturne vrijednosti od postaje Maksimir.

Sudjeluj u promjeni

U svojoj kampanji ‘Zazeleni grad’ Greenpeace u fokus svojih aktivnosti stavlja zelene površine. Istraživanjem kojeg provode žele ispitati koliko su građani i građanke zadovoljni upravljanjem i korištenjem zelenih površina u urbanim sredinama, ali i njihovu informiranost o inicijativama koje se bave tim pitanjem.

Kako bi kampanja bila još uspješnija, a time i sama realizacija projekta i stvaranje vizije grada po mjeri ljudi, Greenpeaceu je potrebna pomoć putem sudjelovanja što većeg broja ljudi u novoj anketi te izražavanju mišljenja i odnosa prema zelenim površinama u urbanim sredinama. Za ispunjavanje ove anonimne ankete potrebno je svega pet minuta, a jedini uvjet je da imate više od 18 godina, pišu iz Ekovjesnika.

Rezultati ankete koristit će se isključivo za potrebe kampanje, a sudjelovati možete putem sljedeće poveznice act.gp/AnketaZazeleni2 i to do petka 25. lipnja 2021. godine.

Zeleni grad za zeleni planet: Nova kampanja Greenpeacea Hrvatska protiv klimatskih promjena bori se zelenilom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap