Pretraga

Zračna luka Zadar ulaže 16 milijuna eura u infrastrukturu za elektrifikaciju i ozelenjivanje

A- A+

Zračna luka Zadar dobila je 10 milijuna eura iz NPOO-a za projekt ozelenjivanja i elektrifikaciju poslovanja ukupne vrijednosti 16 milijuna eura. Riječ je o važnom projektu koji će uvelike poboljšati kvalitetu prometne infrastrukture i povezanosti u Zadarskoj županiji, ali i doprinijeti modernizaciji zračne luke u smjeru održivog razvoja.

zrakoplov | foto: Freepik

zrakoplov | foto: Freepik

Iz Zračne luke Zadar poručuju kako će se projektom  ‘Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar’, postići će se znatno snižavanje emisije štetnih plinova. Sve u cilj postizanja EU standarda po pitanju održivog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta je 16 milijuna eura, od čega je 10 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Zadarska zračna luka jedina u EU koja je iz NPOO-a dobila sredstva, što, ističu iz Uprave zračne luke, govori puno o kvaliteti projekta koji je presudan za njen razvoj.

Izdvojeni članak

Zagrebačka zračna luka smanjila emisiju CO2

U ovom kontekstu premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se projekt elektrifikacije i ozelenjivanja zračne luke Zadar financira jer je udovoljio dva bitna kriterija. Kako je rekao, cijeli program ima dobro razvijen dio ‘zelenoga’ i dio ‘digitalnoga’.

Zadarska zračna luka ove godine ima 24 posto bolji promet nego 2019, te u lipnju, po drugi pita, postala dobitnica Zlatne bilance, nagradu za uspješno poslovanje koju dodjeljuje FINA rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u 5 kategorija: profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.

Pogledajte ovdje kako izgleda ‘plutajući’ aerodrom koji tone. Samo je pitanje vremena kada će nestati pod morem!

Copy link
Powered by Social Snap