Pretraga

Grand Palais: Završena prva faza obnove pariškog simbola od čelika i stakla

A- A+

U pripremu Olimpijskih igara 2024. koje će se ovo ljeto održati u Parizu, Francuska je, procjenjuje se, dosad uložila 9 milijardi eura, a uložit će još oko milijardu. Među brojnim pripremama, možda najviše zapaženo u javnosti i vrlo neizvjesno bilo je pročišćivanje rijeke Seine, kako bi se u njoj plivalo prvi puta nakon sto godina. No, tu su i brojni drugi zanimljivi radovi, poput 212 milijuna vrijedne renovacije Grand Palaisa, izgrađenog ‘na pragu’ 19. i 20 stoljeća za veliku Expo izložbu. Cilj studija koji vodi projekt jest da ova zgrada postane iskoristiva, umjesto da bude samo ‘spomenik koji se promatra izdaleka’.

Restauracija Grand Palaisa

Restauracija Grand Palaisa | foto: Chatillon Architectes

Grand Palais, veličanstvena građevina u Parizu koja je bila podignuta u tom gradu za Expo izložbu 1990. godine, dočekala je svoju obnovu za pariške Olimpijske igre ovog ljeta. Kad je građena, u procesu su korištene u tom razdoblju najnaprednije tehnologije. Otad je, moglo bi se reći bila na neki način zapuštena, a za Olimpijadu se obnavljala posljednje tri godine te je sada kraju privedena prva faza radova. Kraj cjelovite obnove očekuje se 2025. godine.

Izdvojeni članak

Francuzi ambiciozno ulažu 8,3 milijarde eura u infrastrukturu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

U Parizu koji će na ljeto, od 26. srpnja do 11. kolovoza ugostiti Olimpijske igre 2024., već dugo traju brojne pripreme, a Pariz će ujedno ovo ljeto domaćin igara biti čak treći put zaredom. Isto može reći samo London. Procjenjuje se da je za nadolazeće Igre Francuska dosad potrošila oko 9 milijardi eura, a broj bi mogao dostići i ‘cifru’ od 10 milijardi. Između ostalog, muku su mučili i s pročišćivanjem rijeke Seine, kako bi se u njoj mogla održavati sva plivačka natjecanja.

Izgrađen za Expo 1900.

Prije tri godine, u svrhu održavanja jednog od najvećih sportskih natjecanja krenuo se obnavljati i prostor Grand Palaisa, koji je izgrađen zbog velike Expo izložbe, koja se održavala 1900. godine. Međutim, zgrada nikada nije bila u potpunosti dovršena. Za njenu obnovu dosad je uloženo oko 212 milijuna eura, a za projekt je bio zadužen studio Chatillon Achitectes. Radovi su započeti 2021. dok su prošli tjedan prezentirani rezultati prve faze obnove.

Francuski studio Chatillon Architectes, naime, objavio je prve fotografije renovacije Grand Palaisa, a za taj objekt predviđeno je kako će se u njemu ovo ljeto na Olimpijskim igrama održavati natjecanja u mačevanju i taekwondou. Smještena na Champs-Élyséesu, zgrada od čelika i stakla radovima je bila izmijenjena na način da joj bude olakšan pristup, nakon što je isprva zgrada bila predviđena prije svega fascinirati promatrače ‘izdaleka’, navodi dezeen.com.

Kraj obnove 2025.

Radovi na zdanju počeli su 2021. godine, a studio upravo privodi kraju prvu fazu projekta renovacije. Obnovljeni dijelovi palače tako će biti iskoristivi početkom Olimpijskih igara u srpnju.

– Naša glavna svrha bila je ponovno učiniti Grand Palais javnom zgradom. Nedavno, zgrada se mogla povremeno koristiti, no nije mogla ponuditi ‘cjelokupno iskustvo’ posjete, za što je namijenjena, već je bila spomenik koji se promatra izdaleka, rekao je o ideji obnove osnivač studija zaduženog za projekt, Francois Chatillon.

Za vrijeme Olimpijskih igara, zgrada će biti dijelom otvorena, kako bi ugostila natjecanja u mačevanju i taekwondou, prije nego bude u potpunosti otvorena da ugosti sportske i kulturne događaje koji će se održavati od 2025. godine. Očekuje se kako će se 2025. godine i Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou također preseliti u izložbeni prostor obnovljene Grand Palais, dok će trajati renovacija tog objekta.

Jeste li znali da je poznati zagrebački arhitekt, Borivoj pl. Korejzl karijeru gradio u Parizu? O arhitektu i njegovom djelovanju pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap