Pretraga

Popularizacija STEM-a: Hrvatska vrlo brzo dobiva suvremeni laboratorij i Znanstveni vrt

A- A+

Hrvatska iz godine u godinu na različite načine provodi projekte popularizacije brojnih STEM područja u široj javnosti. Ove godine Grad Pula dobio je tu čast pa će se tako putem projekta u ukupnoj vrijednosti od 2,5 milijuna kuna nastojati educirati civilne udruge te ojačati njihove kapacitete, što će se u budućnosti pozitivno odraziti na količinu i kvalitetu uspješno provedenih programa. Osim toga, glavni cilj je naravno potaknuti djecu i mlade te ostalu javnost da se uključe u ovakve interaktivne radionice te na zabavan način nauče mnogo toga o prirodnim znanostima.

laboratorij

Pula će dobiti novi suvremeni znanstveni laboratorij | foto: Unsplash

Grad Pula kreće s provedbom projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM.

Cilj ovog hvalevrijednog projekta je popularizacija STEM-a kod šire javnosti, kao i osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Naime, upravo civilni sektor ima važnu ulogu u promoviranju raznih STEM područja, odnosno predstavlja dodatnu snagu koja može osmisliti, pokrenuti i provesti brojne značajne aktivnosti te je zbog toga potrebno proširiti njihove postojeće kapacitete.

Projekt vrijed 2,5 milijuna kuna

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Matematičkim društvom Istra, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli – Fakultetom prirodnih znanosti, Istarskom razvojnom agencijom i Gradom Pula kreće u realizaciju projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM, navodi portal Lokalni.hr.

Naime, riječ je o projektu u ukupnoj vrijednosti od 2,462.021,59 kuna, od čega se 2,092.718,35 kuna sufinancira iz EU fondova, a osim toga, projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Organizacija civilnih udruga u popularizaciji znanosti

Projekt će se provoditi u naredne dvije godine s primarnim ciljem popularizacija STEM-a u široj javnosti te osnaživanjem STEM udruga Istarske županije, uključujući njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Štoviše, svrha projekta je educirati civilne udruge i ojačati njihove kapacitete potrebne za buduće djelovanje, povećati kompetencije njihova menadžmenta te ujedno osnažiti komunikaciju s medijima, što u konačnici jamči kvalitetu i kontinuiranost projektnih aktivnosti te može pridonijeti u organizaciji budućih suradnji s raznim domaćim i stranim partnerima.

– Grad Pula kao partner vrlo rado sudjeluje u projektima čiji je cilj osnaživanje organizacija civilnog društva i edukacija građana,  posebice djece i mladih. Smatramo izuzetno važnim što će se aktivnostima projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM (STEM udruga za popularni STEM) popularizirati znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Civilni sektor u tome ima važnu ulogu jer predstavlja  dodatnu snagu koja može osmisliti, pokrenuti i provesti brojne hvalevrijedne aktivnosti i zato je potrebno osnažiti njihove kapacitete. Popularizacija STEM-a kod djece predškolske dobi zapravo je inovativna i hvalevrijedna aktivnost jer razvijanje interesa kod djece primjerice za robotiku, matematiku, prirodne znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, zasigurno doprinosi povećanju njihova interesa za bavljenje znanošću u budućnosti, što je jako važno, rekla je Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Pule.

Organizacija civilnog društva ima veliki utjecaj u popularizaciji znanosti, a u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece, mladih i opće populacije građana te mogu biti dobar partner u provedbi kako nastavnih tako i izvannastavnih aktivnosti, smatra Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Izdvojeni članak

Poziv za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU za obnovu prirodnih zona

FabLab

Upravo je u tu svrhu osmišljeno niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima – o moru, o matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili pak kemijskim i biološkim procesima. Osim toga, u sklopu Zajednice tehničke kulture u Puli opremit će se prostor pod nazivom FabLab da bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se ujedno poticati recikliranje i ponovna uporaba plastike te raznih drugih predmeta. Suvremeni i zanimljivi strojevi, oprema i alati bit će na raspolaganju za korištenje školama i široj zajednici.

Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije

Ovim vrijednim projektom predviđeno je i opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli, u kojem je do sada praktičnu nastavu u trajanju više od 900 radnih sati iz predmeta fizike i kemije odradilo preko 5.500 učenika iz različitih škola s područja Istarske županije.

Znanstveni vrt

Jedna od atrakcija zasigurno će biti i Znanstveni vrt koji bi trebao biti otvoren već u proljeće 2022. godine, najavio je Anton Pletikos, tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli.

Naime, novi Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na ukupnoj površini od 700 četvornih metara te će biti sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Ti eksponati prikazivat će različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljive izvore energije, a jedna od postavki bit će i teleskop. Uz sve to na krov će se postaviti i meteostanica za edukativne aktivnosti.

Također, postavit će se i pristupna rampa da bi vrt mogle posjetiti i osobe s invaliditetom.

Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli

Partneri na projektu osmislili su i razradili inovativni model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, međutim, i nakon završetka projekta taj model će poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a kroz zabavne interaktivne predstave Mali znanstvenici.

Uz sve to provodit će se niz drugih aktivnosti usmjerenih popularizaciji i poticanju zanimanja za razne prirodne znanosti s posebnim naglaskom na more i priobalje i to u sklopu, primjerice, Festivala znanosti, Nature 2000, a prvi put će se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli.

Izdvojeni članak

Primjena znanosti nakon prirodnih katastrofa: RGNF-ovci o obnovi potresom pogođenih prostora

Copy link
Powered by Social Snap