Pretraga

Zgrada na glavnom zagrebačkom trgu u kojoj su generacije pile kavu dobiva novo ‘lice’

A- A+

Prepoznatljiva zgrada na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, poznata kao stambeno-poslovna zgrada Gradske štedionice djelo je arhitekta Ignjata Fischera. Obilježena značajkama neoklasicizma i art decoa, krasi Trg od 20-ih godina prošlog stoljeća, a obnovom i sanacijom oba pročelja dobit će novo ‘lice’.  Za 910 milijuna eura, nakon ‘čišćenja’ pročelja, krenut će otucavanje žbuke, a potom zidarski i fasaderski radovi sanacije uz stalni konzervatorski nadzor. Sav rad na pročelju bit će izveden isključivo s vanjske strane zgrade, sa skela.

stambeno -poslovna zgrada Gradska štedionice | foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Obnavlja se pročelje stambeno-poslovne zgrade Gradske štedionice na Trgu bana Jelačića, u kojoj je niz godina bila smještena i Gradska kavana. Palača je bila sagrađena između 1923. i 1931. godine te se smatra zrelim ostvarenjem arhitekta Ignjata Fischera. Zgradu obilježavaju značajke neoklasicizma i art decoa, a obnovom će dobiti novo pročelje sa strane Trga bana Jelačića, no i ulice Augusta Cesarca.

Završni radovi

Postupkom završnih građevinskih radova, oba ulična pročelja stambeno-poslovne zgrade Gradske štedionice bit će obnovljena, a postupak obnove, kako je objavljeno u sustavu javne nabave iznosit će ukupno 910 milijuna eura. Predmet nabave obnova je i sanacija pročelja zgrade na adresama Trg bana Josipa Jelačića 9 i 10 te Augusta Cesarca 2 u Zagrebu, navedena na Konačnoj listi prioriteta sufinanciranja i obnove pročelja višestambenih zgrada u Zagrebu prema Odluci o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Pogled na 60 godina star sustav obrane od poplava koji štiti Zagreb

Građevinsko-obrtnički radovi sanacije obuhvaćaju pripremne radove, radove rušenja i demontaže, zidarsko-fasaderske, limarske, stolarske, bravarske, soboslikarsko-ličilačke,  restauratorske i ostali radove. Pritom, radovi se izvode uz stalni konzervatorski nadzor. Prije svega, izvođači su bili dužni ispoštivati pripremne radove, a po pitanju sufinanciranja, Grad će preuzeti 80 posto, dok će preostalih 20 posto preuzeti suvlasnici.

‘Čišćenje’ pročelja

Od radova, pojedini dijelovi na pročelju pažljivo će se demontirati pa će se odložiti na privremenu deponiju za ponovnu gradnju. Jednaki postupci, s iznimkama, provodit će se na oba pročelja, a dok će se krenuti s uklanjanjem ploča s kućnim brojem i nazivima ulica, uklanjat će se i nosači zastava, reflektori i reklamne ploče, kako bi na pročeljima mogli započeti ‘konkretni’ fasaderski i zidarski radovi.

Na dijelu pročelja zgrade koji ‘gleda’ na glavni zagrebački trg, bit će uklonjeni ploča sa kućnim brojem, nosači zastava, ploča s imenom ulice, ali i reflektori i reklamne ploče. Na istom pročelju, prije radova, mora biti uklonjen i natpis Gradska štedionica u zoni između 2. i 3. kata, ploča s imenom ulice, kao i nadstrešnice lokala koji se nalazi u prizemlju objekta.

stambeno -poslovna zgrada Gradska štedionice | foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Otucavanje trošne žbuke

Sa strane Trga bana Jelačića, ručno će se otucati trošna žbuka sa pročelja debljine između 3 i 5 centimetara, a prije otucanja žbuke, zahtijeva se detaljno snimanje profilacija. Žbuka će se ručno otucavati do zdravih dijelova, a potom će se podlogu čistiti od prašine. Ravna žbuka bit će potpuno otucana po katovima, od 1. do 4. kata, na oba pročelja. Isto tako, uklanjat će se i profilirani vijenci, a oko otvora će se praviti profilacije.

Izdvojeni članak

Nastavlja se sanacija omiljenog zagrebačkog muzeja prema projektu iz 2008.

Pukotine na zidovima ručno će se otvarati te će se provoditi profilacije pročelja. Od zdravih dijelova, pukotine će se ‘otvarati’ ručno, a zatim će se podloge čistiti od prašine. Nakon otucanja žbuke, zidovi će se prati vodom pod tlakom, skupa sa krovnim i razdjelnim vijencima. Također će se provesti pažljiva demontaža postojećih prozorskih i vratnih roleta različitih dimenzija radi popravka, odnosno pripasavanja i usklađivanja vanjskog izgleda roleta na cijelom pročelju.

Zidarski i fasaderski radovi

Od zidarskih i fasaderskih radova, na mjestima oštećenja, sva oštećenja i labilnu žbuku bit će nužno otucati do zdravog zida uz istovremeno čišćenje sljubnica, a potom otprašiti, dok će se na mjestima pojave pukotina, pukotine otvoriti i otprašit će se podlogu. Na dijelovima pročelja na kojima je vidljivo oštećenje, prvo će se sanirati pukotine, nakon čega će se nanositi tankoslojna armirana žbuka ojačana stakloplastičnom tkaninom.

Pročelja i vučne profilacije žbukat će se produžnim cementnim mortom sa prosijanim pijeskom sa zaglađenom završnom obradom. Prije nanošenja na očišćenu, isprašenu i opranu površinu zida od opeke, izvest će se prskanje šprica od rijetkog cementnog morta u omjeru 1:2. Na tako pripremljenu podlogu, nanijet će se osnovni sloj grube žbuke debljine 30-35 milimetara, a fina žbuka nanosit će se na potpuno osušenu grubu žbuku prethodno nakvašenu u debljini do 10 milimetara.

Zamjena dotrajale opeke

Isto tako, provodit će se radovi na oštećenjima na zidu i istaka nastalih opadanjem opeke. Stavkom je obuhvaćeno vađenje iz ležajeva dotrajale opeke i ponovno zidanje novom punom opekom u produženom mortu. Prilikom zidanja treba poštivati postojeći vez opeke, a kod istaknutih dijelova konstrukcije vijenaca opeku odsijecanjem prilagoditi izvornom obliku. Pukotine će se injektirati cementnom suspenzijom.

Radit će se na zidovima i na profilacijama, a na mjestima najvećih pukotina izvodit će se ‘šivanje’. U sljubnice prethodno očišćene do dubine 4 do 6 cm i otprašene zrakom pod pritiskom i isprane, postavljaju se čelične šipke sa epoksidnim premazom koje nakon ugradnje trebaju biti obavijene mortom u minimalnoj širini 1 cm sa svih strana. U sljubnice se prije čelične spirale unosi sloj reparaturnog morta u debljini od 2 cm. Sav rad izvodit će se isključivo s vanjske strane zgrade, točnije preko skele.

Na to kako teče obnova četiri godine nakon potresa koji su pogodili kontinentalnu Hrvatsku, na nedavnoj sjednici Sabora osvrnuo se ministar Branko Bačić. Pogledajte ovdje podatke.

Copy link
Powered by Social Snap