Pretraga

Nastavlja se sanacija omiljenog zagrebačkog muzeja prema projektu iz 2008.

A- A+

Grad Zagreb raspisao je natječaj za izradu projektne dokumentacije dugo očekivane treće faze sanacije pročelja Tehničkog muzeja Nikole Tesle. Kako je riječ o građevini koja je kulturno dobro obnova pročelja muzeja očekivano nije lak zadatak. Radovi bi trebali početi u rujnu, te primarno obuhvatiti sanaciju zapadnog i sjevernog pročelja hale A.

TMNT | foto: TMNT

TMNT | foto: TMNT

Nastavlja se obnova pročelja Tehničkog muzeja Nikole Tesle u Zagrebu. Grad Zagreb objavio je natječaj za izradu projektne dokumentacije, prema podatcima iz Elektroničnog oglasnika javne nabave (EJON) riječ o realizaciji već započetog projekta.

Prema projektu iz 2008. godine do sada su izvedene su dvije faze sanacije, istočnog i južnog pročelja zgrade i sve fasade srednjeg, povišenog dijela hale A. U aktualnom postupku javne nabave sada je izrada projektne dokumentacije za sanaciju III faze, zapadnog i sjevernog pročelja hale A.

Uz ovaj zahvat vezana je i sanacija dva vanjska armirano- betonska stubišta i uklanjane navozne rampe na zapadnom dijelu zgrade. Kao i uklanjanje naknadnih dogradnji u sjevernom dvorištu kao i sanacija sustava odvodnje oborinskih voda.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Pogledajte kako je ‘Nada Dimić’ simbolično ispraćena u povijest

Projekt mora biti izrađen u skladu s konzervatorskim propozicijama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Naime, građevina je kao kulturno dobro objekt pod zaštitom Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, odnosno, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu.

Tehnički muzej otvoren je za javnost 14. siječnja 1963. Muzejske zgrade sagrađene su 1949. prema projektu arhitekta Marijana Haberlea, kao proširenje izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma u Savskoj 25. Nakon preseljenja Velesajma na novu prekosavsku lokaciju 1956., kompleks je 1959. dodijeljen Muzeju.

Prenamjenu i prilagodbu sajamskog sklopa za muzej projektirao je autor izvornog prostornog rješenja, arhitekt Haberle. Riječ je o kompleksu građevina drvene urbane arhitekture. Naime, sve su građevine izvedene u drvenoj skeletnoj konstrukciji, s rešetkastim krovnim nosačima, te zatvorene drvenom oplatom.

Uskoro se očekuje i velika obnova omiljenog zagrebačkog šetališta, detalje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap